Wat is FeLV?

FeLV (Feline Leukemie Virus) of leucose is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus tast het immuunsysteem aan waardoor de besmette katten vatbaarder zijn voor allerlei secundarie infecties. Ook kan het virus leukemie en andere tumoren veroorzaken.

Hoe raken katten besmet met FeLV?

Besmetting treedt voornamelijk op door langdurig sociaal contact tussen katten. Speeksel, bloed, urine en ontlasting van een besmette kat bevat virus en elkaar wassen, uit elkaars etensbakje eten, vechten en veel onderling contact zijn manieren van overdracht van de ziekte. Een drachtige poes kan het virus via de placenta overbrengen naar de kittens. Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen, maar er kunnen ook gezonde kittens worden geboren die wel virusdrager zijn. Na de geboorte kan FeLV ook via de moedermelk worden overgebracht. Buiten het lichaam is het virus vrij snel inactief. Wanneer een kat besmet raakt, zal hij niet direct ziek worden, maar zal hij wel virus uitscheiden (drager). Er bestaat een leeftijdsresistentie. Dit betekent:

 • bij jonge kittens wordt 70-100% ziek
 • bij kittens van 8-12 weken oud wordt 30-50% ziek
 • bij volwassen katten wordt 10-20% ziek

Wat zijn de symptomen van FeLV?

De meeste symptomen ontstaan door de vermindere afweer die een geinfecteerde kat heeft:

 • koorts
 • abcessen
 • benauwdheid
 • vermageren
 • sloomheid
 • oogontsteking
 • zwelling van lymfeklieren
 • slecht eten
 • tandvleesontsteking
 • bleke slijmvliezen (bloedarmoede ten gevolge van aantasting beenmerg)
 • tumoren als maligne lymfoom in diverse organen, leukemie (15% van de positieve dieren

 

Hoe stellen we de diagnose FeLV?

Door middel van bloedonderzoek is de diagnose te stellen. Met deze test, welke we op de praktijk uitvoeren, weet u na ongeveer 10 minuten of uw kat positief op FeLV is. Tevens wordt in deze test ook getest op FIV.

 

20150307 203115De SNAP test (links), het afgedraaide bloed in het buisje
met de oranje stop en het conjugaat 

SNAPtest

FELVpositiefHet bovenste blauwe rondje is de controle
ter bevestiging dat de test gelukt is|
Het rechter blauwe rondje wordt zichtbaar 
bij de aanwezigheid van FeLV-virus

 

Is FeLV te behandelen?

Helaas is FeLV niet te genezen. Het enige wat we kunnen doen is de secundaire infecties met ontsteknigsremmers en antibiotica bestrijden. Katten die klinisch ziek zijn zullen overlijden (50% binnen een jaar, 90% binnen drie jaar). Wanneer de kat wel drager is, maar nog niet ziek, is het aan te raden deze kat niet meer in contact te laten komen met andere katten. Hij mag dus ook niet meer naar buiten.

Hoe is FeLV te voorkomen?

Het enige wat u kunt doen is uw kat niet naar buiten laten gaan en geen contact te laten maken met andere katten. Krijgt u een nieuwe kat, dan kunt u deze laten testen. Fokkers van raskatten laten hun dieren regelmatig testen. Er is een vaccinatie tegen FeLV maar deze is zeker geen 100% betrouwbaar, en wordt in de praktijk niet vaak toegepast. Het is belangrijk om in situaties waar veel katten bij elkaar komen, zoals asiels en pensions, bij twijfel de dragers op te sporen zodat er geen dragers rondlopen die ongemerkt andere katten kunnen besmetten.

Heeft u een kat met FeLV en bent u niet in staat om aan bovengenoemde zaken te voldoen, kijk dan ook eens op de website van de Stichting FIV-FeLV, die zich tot doel stelt een goede opvang te bieden aan katten met FeLV en/of FIV.

 

 

Het laatste nieuws

Radio dierenarts Groningen / Vraag van de week archief

Iedere dinsdag rond de klok van 11.15 uur beantwoordt dierenarts Frank de Bont live vragen van luisteraars van Radio Noord. Iedere week zal hij er een vraag uitlichten en deze behandelen op de website. In dit archief kunt u eerdere vragen teruglezen. Ook is het gehele fragment van de radiouitzending na te luisteren via de onderstaande link.

Acties

 • Senioren check hond en kat

  Onze huisdieren worden steeds ouder. Gelukkig maar, want ze zijn tenslotte onze beste vrienden. Helaas komt de ouderdom ook bij onze hond of kat met gebreken. Vaak worden bepaalde veranderingen aan de ouderdom geweten, maar is dat altijd zo?

  Lees meer...
 • Puppy en Kitten Voordeel Pakket

  Wanneer u gebruik maakt van het Puppy of Kitten Voordeel Pakket worden alle controles, vaccinaties en de ontworming de eerste zes levensmaanden verzorgd tegen een aantrekkelijke korting.

  Lees meer...
 • Stadjerspaskorting 2017

  In samenwerking met een groot aantal dierenartspraktijken heeft de gemeente Groningen voor Stadjerspas-houders in 2012, 2013, 2014, 2015 en 2016 een speciale kortingsactie voor het chippen, het castreren en het steriliseren van de kat georganiseerd. Deze actie blijft ook in 2017 gelden:

  Lees meer...
 • Chipactie bij castratie/sterilisatie

  Steeds meer honden en katten worden gechipt. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze manier kunnen dieren goed geïdentificeerd worden en dat vergemakkelijkt het opsporen van vermiste huisdieren. Al sinds enkele jaren is de maand juni de traditionele chipmaand waarin honden en katten voor een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.

  Lees meer...

Patiënt van de maand

 • Zware bevalling voor Miss Kelly

  Miss kelly is drachtig. Het chihuahua-teefje van anderhalf jaar kwam op 4 mei op de praktijk voor een röntgenfoto. Haar baasjes wilden namelijk graag weten hoeveel pups ze in haar buik had. Op onderstaande foto's ziet u dat we vier pups tellen, de rode cirkels zijn de kopjes van de ongeboren pups.

  Lees meer...