Wat is FeLV?

FeLV (Feline Leukemie Virus) of leucose is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus tast het immuunsysteem aan waardoor de besmette katten vatbaarder zijn voor allerlei secundarie infecties. Ook kan het virus leukemie en andere tumoren veroorzaken.

Hoe raken katten besmet met FeLV?

Besmetting treedt voornamelijk op door langdurig sociaal contact tussen katten. Speeksel, bloed, urine en ontlasting van een besmette kat bevat virus en elkaar wassen, uit elkaars etensbakje eten, vechten en veel onderling contact zijn manieren van overdracht van de ziekte. Een drachtige poes kan het virus via de placenta overbrengen naar de kittens. Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen, maar er kunnen ook gezonde kittens worden geboren die wel virusdrager zijn. Na de geboorte kan FeLV ook via de moedermelk worden overgebracht. Buiten het lichaam is het virus vrij snel inactief. Wanneer een kat besmet raakt, zal hij niet direct ziek worden, maar zal hij wel virus uitscheiden (drager). Er bestaat een leeftijdsresistentie. Dit betekent:

 • bij jonge kittens wordt 70-100% ziek
 • bij kittens van 8-12 weken oud wordt 30-50% ziek
 • bij volwassen katten wordt 10-20% ziek

Wat zijn de symptomen van FeLV?

De meeste symptomen ontstaan door de vermindere afweer die een geinfecteerde kat heeft:

 • koorts
 • abcessen
 • benauwdheid
 • vermageren
 • sloomheid
 • oogontsteking
 • zwelling van lymfeklieren
 • slecht eten
 • tandvleesontsteking
 • bleke slijmvliezen (bloedarmoede ten gevolge van aantasting beenmerg)
 • tumoren als maligne lymfoom in diverse organen, leukemie (15% van de positieve dieren

 

Hoe stellen we de diagnose FeLV?

Door middel van bloedonderzoek is de diagnose te stellen. Met deze test, welke we op de praktijk uitvoeren, weet u na ongeveer 10 minuten of uw kat positief op FeLV is. Tevens wordt in deze test ook getest op FIV.

 

20150307 203115De SNAP test (links), het afgedraaide bloed in het buisje
met de oranje stop en het conjugaat 

SNAPtest

FELVpositiefHet bovenste blauwe rondje is de controle
ter bevestiging dat de test gelukt is|
Het rechter blauwe rondje wordt zichtbaar 
bij de aanwezigheid van FeLV-virus

 

Is FeLV te behandelen?

Helaas is FeLV niet te genezen. Het enige wat we kunnen doen is de secundaire infecties met ontsteknigsremmers en antibiotica bestrijden. Katten die klinisch ziek zijn zullen overlijden (50% binnen een jaar, 90% binnen drie jaar). Wanneer de kat wel drager is, maar nog niet ziek, is het aan te raden deze kat niet meer in contact te laten komen met andere katten. Hij mag dus ook niet meer naar buiten.

Hoe is FeLV te voorkomen?

Het enige wat u kunt doen is uw kat niet naar buiten laten gaan en geen contact te laten maken met andere katten. Krijgt u een nieuwe kat, dan kunt u deze laten testen. Fokkers van raskatten laten hun dieren regelmatig testen. Er is een vaccinatie tegen FeLV maar deze is zeker geen 100% betrouwbaar, en wordt in de praktijk niet vaak toegepast. Het is belangrijk om in situaties waar veel katten bij elkaar komen, zoals asiels en pensions, bij twijfel de dragers op te sporen zodat er geen dragers rondlopen die ongemerkt andere katten kunnen besmetten.

Heeft u een kat met FeLV en bent u niet in staat om aan bovengenoemde zaken te voldoen, kijk dan ook eens op de website van de Stichting FIV-FeLV, die zich tot doel stelt een goede opvang te bieden aan katten met FeLV en/of FIV.

 

 

Het laatste nieuws

 • Landelijke sterfte onder konijnen door RHD

  De afgelopen maanden zijn op diverse plaatsen in Nederland meldingen gedaan van acute sterfte bij konijnen. Ook onze praktijk is helaas geconfronteerd met veel dode konijnen, zowel wilde als tamme dieren.

  Lees meer...
 • Bravecto

  Er is een nieuw middel op de markt gebracht tegen vlooien en teken bij de hond. Dit nieuwe middel heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van de reeds bekende middelen en daarom willen wij dit nieuwe middel speciaal onder de aandacht brengen. We gebruiken dit nu anderhalf jaar en zijn tot op heden erg tevreden. Het werkt goed, is gemakkelijk toe te dienen en hebben nog geen bijwerkingen vernomen.

  Lees meer...

Radio dierenarts Groningen / Vraag van de week archief

Iedere dinsdag rond de klok van 11.15 uur beantwoordt dierenarts Frank de Bont live vragen van luisteraars van Radio Noord. Iedere week zal hij er een vraag uitlichten en deze behandelen op de website. In dit archief kunt u eerdere vragen teruglezen. Ook is het gehele fragment van de radiouitzending na te luisteren via de onderstaande link.

Acties

 • Puppy en Kitten Voordeel Pakket

  Wanneer u gebruik maakt van het Puppy of Kitten Voordeel Pakket worden alle controles, vaccinaties en de ontworming de eerste zes levensmaanden verzorgd tegen een aantrekkelijke korting.

  Lees meer...
 • Stadjerspaskorting 2015

  In samenwerking met een groot aantal dierenartspraktijken heeft de gemeente Groningen voor Stadjerspas-houders in 2012, 2013 en 2014 een speciale kortingsactie voor het chippen, het castreren en het steriliseren van de kat georganiseerd. Deze actie blijft ook in 2015 gelden:

  Lees meer...
 • Chipactie bij castratie/sterilisatie

  Steeds meer honden en katten worden gechipt. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze manier kunnen dieren goed geïdentificeerd worden en dat vergemakkelijkt het opsporen van vermiste huisdieren. Al sinds enkele jaren is de maand juni de traditionele chipmaand waarin honden en katten voor een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.

  Lees meer...

Patiƫnt van de maand

Bijzondere gevallen

Poes Kitty heeft een grasspriet in haar neus
Konijn Rabbit wil niet meer eten
Het aandoenlijke kune kune beertje
Labrador Roos lijkt wel sharpei...
Poes Lucky heeft een grasspriet in haar keel
Poes Doosje heeft een zere tong