De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. Bij castratie denken we meestal aan het onvruchtbaar maken van mannetjesdieren, terwijl het bij vrouwtjesdieren zou het gaan om sterilisatie. Dat is niet het geval, ook zij worden gecastreerd. Heel in het kort: bij castratie worden zaadballen of eierstokken verwijderd (bij teven noemen we dat ook wel 'ovariëctomie') en bij sterilisatie worden eileiders of zaadleiders onderbroken.

Bij de teef worden beide eierstokken en soms de baarmoeder via een buikoperatie onder narcose verwijderd. Wanneer u niet wilt fokken met uw teef is ons advies om uw teef te laten steriliseren, voor de 2e loopsheid. De ingreep wordt bij voorkeur tussen twee loopsheden uitgevoerd, dus ongeveer 2-3 maanden na een loopsheid. Een teef hoeft niet loops geweest te zijn voordat ze gesteriliseerd kan worden. De sterilisatie van de teef vindt bij ons plaats onder gasanesthesie met isofluraan. Iedere teef krijg minimaal 5 dagen pijnstilling mee hetgeen het welzijn van uw hond en haar herstel bevordert.

Hoe herkent u de loopsheid?

  • De vulva is gezwollen en er komt bloed uit.
  • Uw teef wordt aantrekkelijk voor reuen en zij zullen proberen haar te dekken.
  • Uw teef krijgt belangstelling voor reuen en zal proberen bij u weg te lopen.
  • De loopsheid vindt gemiddeld twee keer per jaar plaats en duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze drie weken is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Welke dagen dat zijn verschilt per dier.
  • De eerste loopsheid kondigt zich meestal aan tussen de 6e en 18e levensmaand.
  • Een teef kent geen overgang, dus zal ze haar leven lang loops en dus ook vruchtbaar blijven.

Het voorkomen van de loopsheid

U kunt de loopsheid definitief voorkomen door de eierstokken van uw teef operatief te laten verwijderen (ovariëctomie). Ze kan dan ook niet meer drachtig worden. Een schijnzwangerschap zal hooguit kunnen voorkomen net na de operatie, daarna niet meer. Men zegt dat het beter is om de teef voor de operatie eerst een nestje te laten krijgen, maar dat is niet waar! Tijdens de operatie beslist de dierenarts of de baarmoeder eveneens verwijderd moet worden. Dit gebeurt alleen als er afwijkingen aan te zien zijn.

llian na sterilisatie 2

 

Zie fotoreportage sterilisatie teef

 

Voordelen ovariëctomie:

 

afbeelding 132
pyometra-operatie bij de teef

Nadelen ovariëctomie:

  • Het gaat om een operatie onder algehele narcose. Elke operatie brengt een zeker risico met zich mee, al is dit bij de huidige anesthesiemiddelen heel klein.
  • Na de sterilisatie verandert de hormoonhuishouding waardoor sommige teven dikker kunnen worden. Ze kunnen namelijk met minder voer toe en het is goed het rantsoen na de ingreep aan te passen.
  • De operatie kan niet meer ongedaan worden gemaakt.
  • In een enkel geval kunnen teven ongewenst urine incontinent worden. Meestal kunt u dit met medicijnen verhelpen.
  • Teven van bepaalde rassen krijgen na het verwijderen van de eierstokken een verandering van de vachtstructuur.