Wat is het eosinofiel granuloom complex?

Het eosinofiel granuloom complex bij de kat is een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid, van de mondholte, de lippen en slijmvliezen. Het complex kent drie verschijningsvormen: het eosinofiele ulcus, de eosinofiele plaque en het eosinofiel granuloom (of lineaire granuloom).

Eosgranuloom1-2

Deze drie vormen kunnen afzonderlijk, maar ook tegelijkertijd aanwezig zijn. Meestal is het eosinofiel granuloom complex een gevolg van een onderliggende allergie, zoals een voedselallergie, atopie of een vlooienallergie, andere oorzaken die genoemd worden zijn auto-immune reacties en een genetische achtergrond. In veel gevallen wordt het onderliggende probleem niet ontdekt.

Eosinofiel ulcus

Het eosinofiele ulcus wordt voornamelijk aangetroffen op de bovenlip, maar soms ook in de mondholte of op de slijmvliezen van de bek. De plekken kunnen zich uitbreiden en zo groot worden dat het eten bemoeilijkt wordt. De plekken zijn scherp omschreven, vaak geel-rood van kleur, jeuken niet en doen geen pijn. Deze vorm zien we meestal bij katten met een gemiddelde leeftijd van 3.5 jaar.

Eosgranuloom5Eosinofiel ulcus op bovenlip

Eosgranuloom7
Eosinofiel ulcus op gehemelte

20150910 131757E
Eosinofiel ulcus op onderlip

 

 

Eosinofiele plaque

De eosinofiele plaques worden voornamelijk aangetroffen op de buik, de liezen en aan de binnenzijde van de achterpoten. Het zijn één of meerdere goed-omschreven, verheven geel-rode plekken van 0.5 tot 7 cm groot die vaak wel jeuken en regelmatig secundair geïnfecteerd raken. Deze vorm treedt op alle leeftijden op.


Eosinofiele granuloom

Het eosinofiel granuloom wordt voornamelijk aangetroffen op de achterzijde van de dijen, maar ook op de kop en in de mondholte. In zeldzamere gevallen wordt het op de poten en tussen de tenen aangetroffen. Deze vorm wordt voornamelijk bij jonge katten gezien. Het zijn verheven, goed omschreven streepvormige plekken die over het algemeen geen pijn doen en niet jeuken. Katten met plekken in de bek kunnen soms niet goed meer eten.


Wat is de oorzaak van het eosinofiel granuloom complex?

Men vermoedt dat het eosinofiel granuloom complex het gevolg is van een onderliggende allergie. Voedselallergie, atopie en vlooienallergie worden daarbij vaak genoemd, maar in veel gevallen wordt een onderliggend probleem niet aangetoond. Auto-immune reacties en een genetische achtergrond worden ook genoemd als mogelijke achtergrond.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de klinische verschijnselen stellen we de waarschijnlijkheidsdiagnose die door middel van microscopisch onderzoek van huidbiopten bevestigd kan worden.

Hoe behandelen we het eosinofiel granuloom complex?

Uiteraard is het opsporen en elimineren van de onderliggende allergie het belangrijkste onderdeel in de behandeling van het complex. Wanneer dit niet lukt of te weinig resultaat heeft kan het eosinofiel granuloom complex het beste met immuunsuppressieve medicijnen (die de overgevoeligheidsreactie verminderen) zoals cyclosporinen of prednsisolon.

Hoe is de prognose?

Wanneer het lukt om de onderliggende oorzaak aan te pakken is de prognose goed; wanneer we slechts symptomatisch kunnen behandelen is het effect van de therapie ook goed maar moeten we rekening houden dat het eosinofiel granuloom terug kan komen.

Het laatste nieuws

  • Spoeddienst komend weekeinde

    Aankomend weekend van zaterdag 6 april en zondag 7 april heeft onze praktijk dienst voor spoedgevallen. Wij zijn bereikbaar op 050-5252697.
     
    Lees meer...
  • Vergiftiging voorjaarsbloeiers

    Wij houden van tulpen. In de vaas en in de tuin. Katten hebben de neiging om te knagen aan loshangende sprietjes, blad en ander bewegend groen, die zij tegen komen. Niet elke plant kan worden gegeten en sommige zijn zelfs giftig tot dodelijk giftig. Handig om te weten dus of de planten of bloemen die je in de omgeving van jouw huisdier zet, giftig zijn.

    Lees meer...
  • Aanpassing openingstijden locatie Hoogkerk

    In verband met de vakantieperiode is locatie hoogkerk gesloten van 16 februari t/m 8 maart én van 4 maart t/m 15 maart.

    Lees meer...

Radio dierenarts Groningen / Vraag van de week archief

Iedere dinsdag rond de klok van 11.15 uur beantwoordt dierenarts Frank de Bont live vragen van luisteraars van Radio Noord. Iedere week zal hij er een vraag uitlichten en deze behandelen op de website. In dit archief kunt u eerdere vragen teruglezen. Ook is het gehele fragment van de radiouitzending na te luisteren via de onderstaande link.

Acties

  • Puppy en Kitten Voordeel Pakket

    Wanneer u gebruik maakt van het Puppy of Kitten Voordeel Pakket worden alle controles, vaccinaties en de ontworming de eerste zes levensmaanden verzorgd tegen een aantrekkelijke korting.

    Lees meer...
  • Stadjerspaskorting

    In samenwerking met een groot aantal dierenartspraktijken heeft de gemeente Groningen voor Stadjerspas-houders  een speciale kortingsactie voor het chippen, het castreren en het steriliseren van katers en poezen. 

    Lees meer...
  • Chipactie bij castratie/sterilisatie

    Steeds meer honden en katten worden gechipt. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze manier kunnen dieren goed geïdentificeerd worden en dat vergemakkelijkt het opsporen van vermiste huisdieren. Al sinds enkele jaren is de maand juni de traditionele chipmaand waarin honden en katten voor een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.

    Lees meer...

Patiënt van de maand

  • Brakende Brasso

    Op 5 maart 2020 werd de kruising Appenseller x labrador Brasso aangeboden op de praktijk. Brasso braakte en de eigenaar miste een klein tennisballetje.

    Lees meer...