De vraag van 12 november 2013 luidt:


"Onze hond is na een uitglijder in het bos nogal pijnlijk en stram. Mag ik hem een paracetamolletje tegen de pijn geven?"


Antwoord van Frank:


"Paracetamol is een humane pijnstiller die in 1878 voor het eerst werd gesynthetiseerd. Het is op dit moment het meest gebruikte pijnstillende en koortsverlagende middel. We weten niet precies hoe paracetamol werkt, maar het wordt in ieder geval in de lever omgezet tot de werkzame stof. Paracetamol wordt alleen, maar ook in combinatiepreparaten gebruikt, zoals met cafeïne (Finimal®, Panadol plus®), aspirine (Chefarine®) of met codeïne.

Gebruik van paracetamol bij de hond kan echter tot vergiftiging leiden. Bij honden is 250mg/kg lichaamsgewicht dodelijk, maar er bestaat een grote variatie tussen individuen. Over het algemeen wordt bij de hond als veilige dosering 15mg/kg aangehouden, maximaal 3x daags. We adviseren echter niet om paracetamol aan de hond te geven. Los van het risico van overdosering blijkt paracetamol bij de hond slechts anderhalf uur te werken na toedoeing. Er zijn op dit moment veel goede, langwerkende en veiligere pijnstillers op dit markt die speciaal voor hond (en kat) zijn gemaakt.

Wanneer uw hond per ongeluk een grote hoeveelheid paracetamol (meer dan 150 mg/kg lichaamsgewicht) heeft opgegeten is het zeer verstandig zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Die kan de hond laten braken zodat de paracetamol wordt uitgebraakt. Het laten braken van een hond is alleen zinvol binnen 2 uur na opname. Daarna is de giftige stof de maag gepasseerd en zal braken geen effect meer hebben. Het geven van Norit® is dan nog aan te bevelen (2 gram/kg lichaamsgewicht iedere vier uur totdat de ontlasting zwart wordt). Norit® bindt de giftige stof en voorkomt daardoor opname in het bloed.

Paracetamol aan katten geven is uit den boze. Katten missen het enzym wat paracetamol afbreekt en daardoor zal bij de kat snel een overdosering ontstaan. Bij de kat is 75mg/kg lichaamsgewicht dodelijk, maar bij een dosering van 20mg/kg treden al vergifitigingsverschijnselen op; braken, benauwdheid, sloomheid en niet meer willen eten. Uiteindelijk zal ernstige leverschade (na 2- 7 dagen)  en bloedarmoede optreden met niet zelden de dood tot gevolg."