De vraag van 4 februari 2014 luidt:


"Onze kat heeft de rare gewoonte dat hij direct van het kattengrit gaat eten als ik de bak heb verschoond. Wanneer de bak eenmaal gebruikt is doet hij het niet meer. Onze kat is verder topfit en we hebben niet het idee dat hij iets mankeert. Wat moet ik nu doen en kan het kwaad?"


Antwoord van Frank:


"Het eten van kattengrit is een verschijnsel dat bij kittens regelmatig voorkomt. We weten niet precies waarom kittens dat doen en een relatie met nierproblemen of bloedarmoede wat vaak gesuggereerd wordt is nooit wetenschappelijk bewezen. Op dit moment wordt het eten van kattengrit door kittens of oudere katten vooral gezien als een aangeleerd (ongewenst) verschijnsel en niet als een uiting van een onderliggend probleem. Blijkbaar vinden ze het leuk of lekker om te doen. Het eten van kattengrit is overigens niet zonder risico. Kattengrit heeft als eigenschap dat het vocht absorbeert (urine in de kattenbak) en daardoor samenklontert. Dit samenklonteren zal ook in de maag gebeuren en het komt voor dat we een kat operatief van zo'n samengeklonterde bal kattengrit moeten afhelpen.

In uw geval kunt u proberen of een andere soort kattengrit of een andere kattenbakvulling, zoals geperste houtkorrels, minder aantrekkelijk is voor uw kat. Bij hardnekkige grit-eters wil het nog wel eens zinvol zijn om bijvoorbeeld krantensnippers als vulling te gebruiken."