De vraag van 18 december 2012 luidt:"Ik hoor u net vertellen over de kat die een permethrin-vergiftiging kreeg omdat hij met het verkeerde vlooienmiddel is behandeld, maar wat kunnen we daar aan doen?"

Antwoord van Frank:


"Permethrin is een insecticide wat vroeger veel gebruikt werd in vlooienmiddelen. Omdat het nogal giftig is voor katten is het als vlooienmiddel vervangen door nieuwere en veiligere middelen. Permethrin wordt tegenwoordig weer meer gebruikt omdat het een zeer effectief middel is tegen teken. Vaak is permethrin aanwezig in combinatiepreparaten; middelen die tegen een aantal parasieten tegenlijk werken. Denk hierbij aan vlooien, luizen en teken. Zolang permethrin bij de hond gebruikt wordt in de juiste dosering is er niets aan de hand. Wanneer men per ongeluk permethrin bij een kat gebruikt kunnen er zeer ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden. De lever van katten kan permethrin niet goed afbreken en er zullen allerlei verschijnselen ontstaan.

Symptomen die we zien bij permethrin-intoxicatie zijn:

- spiertrillingen
- coördinatieproblemen (ataxie)
- opwindingsverschijnselen (excitatie)
- epileptiforme aanvallen
- grote wijde lichtstijve pupillen

Er bestaat geen antidoot (tegengif) voor permethrin. De behandeling bestaat uit het geven van infusen om de afvalstoffen uit te spoelen en diazepam (Valium®) tegen de spiertrillingen en krampen. De kat dient in een donkere en rustige (prikkelarme) omgeving te worden weggelegd. Wanneer de permethrin als druppel in de nek is toegediend is het raadzaam de kat met een zeep-achtige stof te wassen, afwasmiddel is hier uitermate geschikt voor. Wanneer de permethrin oraal is opgenomen kan Norit® (actieve kool) worden gegeven. Dit bindt de opgenomen permethrin. Het gebruik van Vetranquil® (acepromazine) op de kat te sederen wordt afgeraden omdat deze het ziektebeeld kunnen verergeren."

 Kijk hier op youtube voor permethrin vergiftiging bij de kat...

Het laatste nieuws

 • Spoeddienst komend weekeinde

  Het komende weekeinde heeft het dierenziekenhuis aan de Vechtstraat dienst voor spoedgevallen. U kunt hen bereiken op nummer 050-5263255.

 • Chocolade-toxiciteits-calculator

  Ieder jaar worden we geconfronteerd met honden die chocolade hebben gegeten. Gelukkig weten tegenwoordig de meeste baasjes dat chocola voor een hond giftig is, maar hoe giftig is giftig? Hoeveel chocola moet een Duitse dog eten om ziek te worden, en hoeveel een chihuahua?

  Lees meer...

Radio dierenarts Groningen / Vraag van de week archief

Iedere dinsdag rond de klok van 11.15 uur beantwoordt dierenarts Frank de Bont live vragen van luisteraars van Radio Noord. Iedere week zal hij er een vraag uitlichten en deze behandelen op de website. In dit archief kunt u eerdere vragen teruglezen. Ook is het gehele fragment van de radiouitzending na te luisteren via de onderstaande link.

Acties

 • Senioren check hond en kat

  Onze huisdieren worden steeds ouder. Gelukkig maar, want ze zijn tenslotte onze beste vrienden. Helaas komt de ouderdom ook bij onze hond of kat met gebreken. Vaak worden bepaalde veranderingen aan de ouderdom geweten, maar is dat altijd zo?

  Lees meer...
 • Puppy en Kitten Voordeel Pakket

  Wanneer u gebruik maakt van het Puppy of Kitten Voordeel Pakket worden alle controles, vaccinaties en de ontworming de eerste zes levensmaanden verzorgd tegen een aantrekkelijke korting.

  Lees meer...
 • Stadjerspaskorting 2017

  In samenwerking met een groot aantal dierenartspraktijken heeft de gemeente Groningen voor Stadjerspas-houders in 2012, 2013, 2014, 2015 en 2016 een speciale kortingsactie voor het chippen, het castreren en het steriliseren van de kat georganiseerd. Deze actie blijft ook in 2017 gelden:

  Lees meer...
 • Chipactie bij castratie/sterilisatie

  Steeds meer honden en katten worden gechipt. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze manier kunnen dieren goed geïdentificeerd worden en dat vergemakkelijkt het opsporen van vermiste huisdieren. Al sinds enkele jaren is de maand juni de traditionele chipmaand waarin honden en katten voor een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.

  Lees meer...

Patiënt van de maand

 • Zwaar op de maag....

  Op 23 november 2017 komt de 8 jaar oude Jack Russell Terrier-teef Lady op het spreekuur. Ze voelt zich niet goed, ze is misselijk en ze braakt al anderhalve week. De eigenaar weet ook te vertellen dat Lady met stuiterballen heeft gespeeld.....

  Lees meer...