Bij de geboorte van een veulen komt er vaak een stukje weefsel mee uit de baarmoeder wat nog het meest lijkt op een stukje kipfilet. Het is glad, tot 15 cm lang, bleekgeel tot bruin van kleur en wordt het veulenbrood of hippomanes genoemd.

Ook bij de geboorte van kalveren ('kalverbrood'), geitenlammeren en schapenlammeren wordt het gezien. Het veulenbrood heeft deze naam gekregen omdat het toevalligerwijs weleens in de mond van het pasgeboren veulen terecht kwam waardoor men dacht dat  dit het eerste voer voor het veulen was. Ook heeft men wel gedacht dat het veulenbrood door het ongeboren veulen werd gebruikt om te leren zuigen zodat na de geboorte direct de spenen konden worden opgezocht. Het veulenbrood werd vaak aan de staldeur gehangen omdat het geluk zou brengen voor het pasgeboren veulen en merrie.

Tegenwoordig is uit onderzoek gebleken dat het 'veulenbrood' bestaat uit afscheidingsprodukten van de baarmoederwand die door een stukje vruchtvlies worden omgeven en los in het vruchtwater van de ongeboren vrucht komen te liggen en tijdens de geboorte mee komen.

Al lang geleden kende men het veulenbrood, zoals in onderstaande teksten blijkt:

Vergilius (15 oktober 70 v. Chr. - 21 september 19 v. Chr.) beschrijft het volgende in één van zijn verhalen:

"Grijpt naar veulenmilt, dat bloed van liefde dat de merrie na de geboorte van haar jong weglikt van zijn kop."

In het hoorspel  'Amor in Rome' in de Romeinse tijd komt de volgende tekst voor:

"In het vuur heeft zij al verschillende voorwerpen gegooid, zoal kruiden, de staart van een hagedis, nagels van doden, een stukje tong van een lijk, kraaienogen en hippomanes, een kruid dat je bij pasgeboren veulens vindt."

 

Het laatste nieuws

  • Spoeddienst komend weekeinde

    Aankomend weekend van zaterdag 6 april en zondag 7 april heeft onze praktijk dienst voor spoedgevallen. Wij zijn bereikbaar op 050-5252697.
     
    Lees meer...
  • Vergiftiging voorjaarsbloeiers

    Wij houden van tulpen. In de vaas en in de tuin. Katten hebben de neiging om te knagen aan loshangende sprietjes, blad en ander bewegend groen, die zij tegen komen. Niet elke plant kan worden gegeten en sommige zijn zelfs giftig tot dodelijk giftig. Handig om te weten dus of de planten of bloemen die je in de omgeving van jouw huisdier zet, giftig zijn.

    Lees meer...
  • Aanpassing openingstijden locatie Hoogkerk

    In verband met de vakantieperiode is locatie hoogkerk gesloten van 16 februari t/m 8 maart én van 4 maart t/m 15 maart.

    Lees meer...

Radio dierenarts Groningen / Vraag van de week archief

Iedere dinsdag rond de klok van 11.15 uur beantwoordt dierenarts Frank de Bont live vragen van luisteraars van Radio Noord. Iedere week zal hij er een vraag uitlichten en deze behandelen op de website. In dit archief kunt u eerdere vragen teruglezen. Ook is het gehele fragment van de radiouitzending na te luisteren via de onderstaande link.

Acties

  • Puppy en Kitten Voordeel Pakket

    Wanneer u gebruik maakt van het Puppy of Kitten Voordeel Pakket worden alle controles, vaccinaties en de ontworming de eerste zes levensmaanden verzorgd tegen een aantrekkelijke korting.

    Lees meer...
  • Stadjerspaskorting

    In samenwerking met een groot aantal dierenartspraktijken heeft de gemeente Groningen voor Stadjerspas-houders  een speciale kortingsactie voor het chippen, het castreren en het steriliseren van katers en poezen. 

    Lees meer...
  • Chipactie bij castratie/sterilisatie

    Steeds meer honden en katten worden gechipt. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze manier kunnen dieren goed geïdentificeerd worden en dat vergemakkelijkt het opsporen van vermiste huisdieren. Al sinds enkele jaren is de maand juni de traditionele chipmaand waarin honden en katten voor een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.

    Lees meer...

Patiënt van de maand

  • Brakende Brasso

    Op 5 maart 2020 werd de kruising Appenseller x labrador Brasso aangeboden op de praktijk. Brasso braakte en de eigenaar miste een klein tennisballetje.

    Lees meer...