Bij de geboorte van een veulen komt er vaak een stukje weefsel mee uit de baarmoeder wat nog het meest lijkt op een stukje kipfilet. Het is glad, tot 15 cm lang, bleekgeel tot bruin van kleur en wordt het veulenbrood of hippomanes genoemd.

Ook bij de geboorte van kalveren ('kalverbrood'), geitenlammeren en schapenlammeren wordt het gezien. Het veulenbrood heeft deze naam gekregen omdat het toevalligerwijs weleens in de mond van het pasgeboren veulen terecht kwam waardoor men dacht dat  dit het eerste voer voor het veulen was. Ook heeft men wel gedacht dat het veulenbrood door het ongeboren veulen werd gebruikt om te leren zuigen zodat na de geboorte direct de spenen konden worden opgezocht. Het veulenbrood werd vaak aan de staldeur gehangen omdat het geluk zou brengen voor het pasgeboren veulen en merrie.

Tegenwoordig is uit onderzoek gebleken dat het 'veulenbrood' bestaat uit afscheidingsprodukten van de baarmoederwand die door een stukje vruchtvlies worden omgeven en los in het vruchtwater van de ongeboren vrucht komen te liggen en tijdens de geboorte mee komen.

Al lang geleden kende men het veulenbrood, zoals in onderstaande teksten blijkt:

Vergilius (15 oktober 70 v. Chr. - 21 september 19 v. Chr.) beschrijft het volgende in één van zijn verhalen:

"Grijpt naar veulenmilt, dat bloed van liefde dat de merrie na de geboorte van haar jong weglikt van zijn kop."

In het hoorspel  'Amor in Rome' in de Romeinse tijd komt de volgende tekst voor:

"In het vuur heeft zij al verschillende voorwerpen gegooid, zoal kruiden, de staart van een hagedis, nagels van doden, een stukje tong van een lijk, kraaienogen en hippomanes, een kruid dat je bij pasgeboren veulens vindt."

 

Het laatste nieuws

 • Spoeddienst komend weekeinde

  Het komende weekeinde heeft dierenartspraktijk Ommelanden dienst voor spoedgevallen. U kunt hen bereiken op nummer: 050-3095305 Lees meer...
 • Nieuw boek Frank de Bont: 'De konijnen kozen het hazenpad'

  Onze dierenarts Frank de Bont heeft een tweede boek geschreven met de titel: 'De konijnen kozen het hazenpad'.

  Lees meer...
 • Vacature dierenarts

  Vacature bij de gezelligste dierenartspraktijk in de stad Groningen!
   
  Wij zijn per direct op zoek naar een enthousiaste, gezellige dierenarts. Wij vinden het belangrijk dat je veel plezier in je werk hebt. In ons team staan we daarom altijd voor elkaar klaar, zodat we na een drukke dag met een tevreden gevoel naar huis kunnen gaan. Goede diergeneeskunde met een lach, daar staan wij voor!
   
  Wat heeft onze praktijk te bieden?
  We zijn met drie gezelschapsdierenartsen en vier paraveterinairen en hebben een goed uitgeruste praktijk met twee spreekkamers, twee operatiekamers en uitgebreide bloedanalyse (Catalyst en Procyte). We bezitten zowel een gewone als een dentale digitale röntgen.
  We vinden het belangrijk dat je je snel op je gemak voelt en we doen er alles aan om dat snel te bereiken. Er is veel ruimte voor overleg, voor hulp bij operatieve ingrepen en voor het bespreken van knelpunten. We zien ieder lid van ons team als een essentieel en even belangrijk radertje en we voelen ons een hecht team. Diergeneeskundige kwaliteit staat voorop, zijn vriendelijk naar klanten en willen dat iedereen met een goed gevoel binnen komt en vooral ook met een goed gevoel onze praktijk verlaat. Je gaat bij ons consulten doen en chirurgische ingrepen. Het mooie is dat je geen avond- en weekenddiensten hoeft te doen!
   
  De arbeidsvoorwaarden zijn:
  - Uren in overleg, 20- 24 uur
  - Geen avond- en weekenddiensten!
  - Pensioenpremie wordt voor 2/3 door ons betaald
  - Salariëring afhankelijk van werkervaring
  Voor meer informatie: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Radio dierenarts Groningen / Vraag van de week archief

Iedere dinsdag rond de klok van 11.15 uur beantwoordt dierenarts Frank de Bont live vragen van luisteraars van Radio Noord. Iedere week zal hij er een vraag uitlichten en deze behandelen op de website. In dit archief kunt u eerdere vragen teruglezen. Ook is het gehele fragment van de radiouitzending na te luisteren via de onderstaande link.

Acties

 • Puppy en Kitten Voordeel Pakket

  Wanneer u gebruik maakt van het Puppy of Kitten Voordeel Pakket worden alle controles, vaccinaties en de ontworming de eerste zes levensmaanden verzorgd tegen een aantrekkelijke korting.

  Lees meer...
 • Stadjerspaskorting 2020

  In samenwerking met een groot aantal dierenartspraktijken heeft de gemeente Groningen voor Stadjerspas-houders de afgelopen jaren een speciale kortingsactie voor het chippen, het castreren en het steriliseren van de kat georganiseerd. Deze actie blijft ook in 2020 gelden:

  Lees meer...
 • Chipactie bij castratie/sterilisatie

  Steeds meer honden en katten worden gechipt. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze manier kunnen dieren goed geïdentificeerd worden en dat vergemakkelijkt het opsporen van vermiste huisdieren. Al sinds enkele jaren is de maand juni de traditionele chipmaand waarin honden en katten voor een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.

  Lees meer...

Patiënt van de maand

 • Brakende Brasso

  Op 5 maart 2020 werd de kruising Appenseller x labrador Brasso aangeboden op de praktijk. Brasso braakte en de eigenaar miste een klein tennisballetje.

  Lees meer...