Op vrijdag 29 september 2017 kwam aan het einde van de dag de jonge boxer pup Skyla van vier maanden oud met spoed op de praktijk binnen.

Hoezo spoed trouwens? Skyla kwispelde vrolijk, kwam bij alle assistentes even kennis maken en oogde alles behalve ziek. Toch maakte haar baasje zich ernstig zorgen. Wat was er gebeurd? Skyla had het keukenkasje open weten te krijgen en ze had zich te goed gedaan aan de leuke, rood gekleurde snoepjes in de vorm van graankorrels........

 Skyla

 

Skyla had een forse hoeveelheid rattengif opgegeten, en dat is erg gevaarlijk. Rattengif bevat coumarine of stoffen die daarvan afgeleid zijn en deze stoffen hebben de eigenschap dat ze vitamine K wegvangen. Is dat erg? Bij grote hoeveelheden wel. Wanneer de concentratie vitamine K erg laag wordt in het bloed worden er een aantal stollingsfactoren niet of onvoldoende aangemaakt en daardoor raakt de hele bloedstolling in de war. Is dat bij iemand die bloedverdunners krijgt nog een gewenst effect, bij onze huisdieren kan de opname van rattengif lijden tot bloedingen en zelfs tot de dood. Bij de rat of muis die dit gif opeet is dat juist het gewenste effect; ze overlijden door in- of uitwendige bloedingen.   

Het was een geluk dat het baasje van Skyla in de gaten had dat ze dit rattengif had opgegeten. We hebben Skyla op de praktijk direct een braakmiddel ingespoten en ze heeft daarop volgend een enorme hoeveelheid voedsel uitgebraakt, doordrenkt met de rode kleur van de rattenkorrels. Gelukkig, dat is eruit! Voor de zekerheid hebben we Skyla extra vitamine K ingespoten en een middel tegen de misselijkheid. We zijn nu drie weken verder en Skyla heeft er niets aan overgehouden, ja, hopelijk wel een leermomentje dan.