Op 14 september 2010 kwam er een wat ongewone patiënt op het spreekuur; tijgerwelp Sanny. We zien regelmatig exotische dieren zoals slangen, hagedissen, schildpadden, papegaaien en allerlei knaagdieren, maar een tijger hadden we nog niet gehad.

 

tijger 38

Tijger Sanny is een vrouwelijke welp van het circus die op het spreekuur kwam voor zijn eerste vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte en om even helemaal nagekeken te worden. Omdat tijgers ook tot de katachtigen behoren zijn zij net als onze huiskat gevoelig voor kattenziekte en niesziekte en kunnen zij met 'normale' katten-entstof gevaccineerd worden. De eigenaren maakten zich wel wat zorgen over Sanny. Ze hadden het idee dat zij niet goed zag. Bij onderzoek op de praktijk bleek inderdaad dat zij een behoorlijk verminderd gezichtsvermogen had tegenvolge van staar. Dit is voor een circus tijger onacceptabel; zij worden door dit slechte gezichtsvermogen onberekenbaar en dus gevaarlijk. Ook de tijger-opvang is geen optie; andere tijgers zullen haar namelijk verstoten en zij zal veroordeeld zijn tot het alleen leven in een kooi. Geen beste vooruitzichten dus. Een oogoperatie is erg kostbaar en zelfs het woord euthanasie is genoemd.

tijger 26
Sanny wordt ingeent

tijger 21

 

Gezien de enorm sneue en treurige vooruitzichten én de aandacht van onder andere SBS6 is er hulp voor Sanny op gang gekomen. Twee dierenartsen en een humane oogarts hebben aangeboden om kosteloos Sanny aan de ogen te opereren! Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor Sanny!

Op 18 oktober 2010 is Sanny in een vier uur durende ingreep geopereerd waarbij beide lenzen schoongeschraapt zijn om het gezichtsvermogen te herstellen. Volgens de bestrokken artsen was het nog niet nodig om de lenzen te vervangen en de verwachting is dat Sanny voldoende zal gaan zien.

Helaas bereikte ons op 19 oktober 2010 het bericht dat Sanny de nacht na de ingreep overleden is na een soort epileptische aanval nadat ze aanvankelijk goed uit narcose was gekomen.

Tijgertje Sanny is voor sectie aangeboden aan de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht en uit dit onderzoek blijkt dat Sanny naast de aangeboren cataract (staar) meer aangeboren afwijkingen vertoonde die waarschijnlijk de verklaring zijn voor het overlijden na de ingreep.

Hoewel het verhaal van Sanny een zeer tragisch en verdrietig einde kent willen wij u de mooie foto's van haar blije bezoek aan onze praktijk niet onthouden.

tijger 10
spelende Sanny op de praktijk

tijger 11

 

tijger 13

 

tijger 15

 

tijger 18

 

tijger 34

op de weegschaal

tijger 24
tijger aan de fles