Op 1 maart 2011 wordt de 8 jaar oude zwarte poes Luca op de praktijk aangeboden tijdens het spreekuur. Ze heeft voornamelijk als klacht dat zij pijnlijk is bij oppakken en ze heeft één keer gebraakt. Bij het klinisch onderzoek wordt als enige afwijking een pijnlijke buik gevonden. Er wordt een röntgenfoto van de buik van Luca gemaakt en daarop zien we met name vóór in de buik een onrustig röntgenbeeld . Op basis van de zeer pijnlijke buik én de afwijkende röntgenfoto wordt besloten om in de buik van Luca te kijken (de zgn. proeflaparotomie) om te zien wat de pijnlijkheid veroorzaakt.

Tijdens de operatie blijkt al gauw wat Luca's probleem is. Zij heeft een acute ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), een  ernstige aandoening die vaak hele vage klachten geeft en nog vaker wordt gemist als diagnose. Daarnaast wordt een erg bleke lever en vergrote lymfeknopen in de buik aangetroffen.

Hier onder ziet een enkele foto's van de ingreep bij Luca. Inmiddels is Luca met de juiste medicatie en voeding weer langzaam aan het opkrabbelen.

 

img_0019
Het onrustige beeld op de röntgenfoto

img_0012
De dierenarts aan het werk


Lees meer over de alvleesklier en alvleesklierproblemen