Op 1 september 2014 komt het kitten Balou van nog geen half jaar oud op het spreekuur. Balou braakt al een dag en is niet zichzelf. Zij is normaal erg speels en druk, maar ze is nu duidelijk slomer dan normaal. Bij het onderzoek blijkt dat Balou koorts heeft en haar buikje is wat gevoelig, maar verder lijkt het allemaal mee te vallen. Balou krijgt medicijnen tegen de misselijkheid en om de koorts te laten dalen en we willen Balou de volgende dag graag terug zien voor controle.

De volgende dag is Balou eerder zieker dan beter geworden. Het braken is dan wel gestopt, maar de buikpijn is verergerd. We besluiten een röntgenfoto te maken om meer informatie te krijgen over de oorzaak. Op de röntgenfoto zijn we vooral een erg onrustige darm. De hele darm is leeg en er zijn gebieden waar veel gas zichtbaar is. Bij het klinisch onderzoek denken we iets hards te voelen in de buik, maar goed voelen valt bij zo'n gespannen buikje nog wel eens tegen.

Omdat we het geenszins vertrouwen hebben we besloten om in de buik van Balou te gaan kijken en dat was geen overbodige luxe: halverwege de darm zit een stuk samengeperste ballon klem. Het stuk kan niet meer voor- of achteruit. We hebben dit stuk ballon operatief uit de darm moeten verwijderen en nu we toch in de buik zaten hebben we Balou direct gesteriliseerd. Dat was dan wel weer een geluk bij een ongeluk. De volgende dag was Balou al weer helemaal opgeknapt en een stuk fitter. Van de eigenaar hoorden we dat Balou de dag daarna weer helemaal als nieuw was. Gelukkig!

 

KittenballondarmBalou3Balou voor de ingreep. Ze lijkt nog fit, maar schijn bedriegt

D-14-323
Balou's buik op de röntgenfoto

KittenballondarmBalou2
Het ineen gedrukte stuk ballon,
met daarboven en injectienaald ter vergelijking

KittenballondarmBalou9
Close up

KittenballondarmBalou4
Een uitslapende Balou met de boosdoener

KittenballondarmBalou5
Een uur na de ingreep, Balou is er weer helemaal!

KittenballondarmBalou6

KittenballondarmBalou7

KittenballondarmBalou8