Op woensdag 17 september komt de vrouwelijke fret Pepe op het spreekuur. Ze heeft last van haar achterwerk en de eigenaar heeft gezien dat er plotseling een dikte is ontstaan naast de anus. We hebben Pepe goed onderzocht en komen daarbij een anaalklierabces tegen aan de rechterkant van haar anus.

Net als honden en katten hebben ook fretten twee anaalkliertjes aan weerszijden van de anus. In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt zijn deze klieren niet verantwoordelijk voor de typische frettengeur, al stinkt de anaalklierinhoud bij fretten meestal flink. De typische frettengeur komt echter door vetafscheiding van de huid en een fret zal zijn anaalklieren alleen in geval van nood legen.

Als deze anaalklieren ontstoken raken kunnen ze ontstekingsvocht afgeven en in ernstige gevallen kan er een anaalklierabces ontstaan: er hoopt zich pus op in de klier waardoor deze zwelt en pijn doet. In geval van een anaalklierabces is de beste remedie om onder sedatie het abces te openen en te spoelen. En dat hebben we ook bij Pepe gedaan. Op onderstaande foto's is de behandeling van Pepe te zien en het baasje van Pepe vertelde ons dat Pepe de volgende dag weer helemaal fit en vrolijk was. Gelukkig maar!Fret0-3
Pepe voor de sedatie

Fret9
Pepe is rusitg in slaap gevallen

Fret1
De ontstoken rechter anaalklier is goed te zien

Fret2
Het anaalklierabces staat onder spanning van de ontstoken inhoud en dat doet pijn

 

Fret3
Met een mesje wordt de ontstoken klier geopend

 

Fret2-1
De klier is geopend

Fret2-2
De ontstoken inhoud wordt gewijderd

Fret4
Met een sonde wordt gekeken of er niet nog meer
compartimenten in het abces aangewezen zijn

Fret6
Het abces is geleegd en een anitbioticumhoudende zalf
wordt in de holte aachtergelaten

Fret10
Pepe heeft na de ingreep een 'tegen'-prikje gekregen en wordt snel weer wakker

Fret11
'Ik ben er weer!'