De huiscavia (Cavia porcellus) is een knaagdier dat van nature in de Andes voorkomt en waarschijnlijk zo'n 3000 jaar geleden door de voorouders van de Inca's is gedomesticeerd (tot huisdier gemaakt). Cavia's zijn in Peru, Bolivia en Ecuador nog steeds een belangrijk voedseldier dat vaak in huis wordt gehouden. De cavia vervult naast een belangrijke rol als voedselbron ook een rol bij traditionele genezingsrituelen als opvanger van boze geesten. De traditionele geneesheer kan daarnaast met behulp van een cavia zien wat er mis is met een patiënt. Nederlandse en Engelse handelaren introduceerden vermoedelijk cavia's in de 16e eeuw in Europa waar ze al snel als exotisch huisdier populair werden. Door intensieve fokkerij zijn inmiddels vele rassen en varieteiten ontstaan. Deze verschillen in vooral in kleur en vachttype.


Waarom de naam 'Guinees biggetje'?'....lees meer.....

 

De cavia is een knaagdier van 25 tot 30 cm lang en weegt 500 tot 1500 gram. Ze zijn daarmee zwaarder en groter dan de wilde cavia die ongeveer 700 gram weegt. Cavia's worden ongeveer 5 jaar oud (maximaal 8 jaar). Het zijn sociale dieren die in het wild in groepjes leven bestaande uit één mannetje, een aantal vrouwtjes en hun jongen.

Cavia's zijn weinig atletisch. Springen en klimmen kunnen ze niet. In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in zelfgemaakte holen. Ze eten in het wild vooral moeilijk verteerbaar plantaardig materiaal wat weinig energie bevat; ze zijn daarom een groot gedeelte van de dag bezig met eten. Ze zijn het actiefst in de ochtend- en avondschemering. Ze hebben door de plaatsing van de ogen een goed overzicht van hun omgeving en van de lucht waardoor ze snel roofvogels en andere roofdieren kunnen opmerken. Wat direct onder hun neus bevindt zien ze echter niet en ze vinden hun eten dan ook voornamelijk op de geur en tast. Wanneer cavia's worden opgeschrikt houden ze zich of doodstil of gaan er met een verrassend grote snelheid vandoor om dekking te zoeken. In het wild bevat het gras voldoende water zodat deze cavia's zeer weinig drinken.

De cavia heeft twee snijtanden boven en twee onder en 16 kiezen verdeeld over boven- en onderkaak. Zowel de kiezen als de tanden groeien een leven lang door waardoor de slijtage van het gebit door het vele knabbelen gecompenseerd wordt.

Net als de mens en de chimpansee is de cavia niet in staat om zijn eigen vitamine C te maken. Dit is een belangrijk aandachtspunt bij de voeding van onze huiscavia. Cavia's eten, net als het konijn, de eigen ontlasting op. Dit is noodzakelijk om alle belangrijke mineralen, vitamines en energie uit het voedsel te benutten. De keutels worden meestal direct uit de anus opgegeten; deze keutels zijn zachter dan de normale droge stevige keutels.

LET OP! Per 1 juni vervallen de inloopspreekuren aan de Paterswoldseweg!