Wat is een abces?

Een abces is een ophoping van pus in een holte die is ontstaan door een ontsteking. De holte zelf is bij een gezonde cavia niet aanwezig en deze ontstaat door ontsteking. Pus bestaat uit witte bloedcellen, bacteriën en dode lichaamscellen van de cavia. De witte bloedcellen hebben hun best gedaan om de bacteriën aan te pakken maar zijn daarbij na 3-4 dagen ook dood gegaan. Bij het afsterven van deze cellen komen er enzymen vrij die de dode lichaamscellen laten vervloeien waardoor de hoeveelheid pus toe neemt. Het lichaam probeert het abces af te schermen van de rest en er wordt daarom een bindweefselkapsel gevormd om het abces. Het abces breidt zich vervolgens uit naar de plek met de minste weerstand.  Afhankelijk van de plek van het abces breekt het door de huid naar buiten of naar bijvoorbeeld de mond- of keelholte.

Wat zijn de symptomen van een abces?

Een abces openbaart zich als een steeds groter wordende bult waar pus uit kan komen. Andere symptomen kunnen zijn:

  • kaalheid op de bult
  • niet meer willen eten
  • sloom zijn

Hoe behandelen we een abces?

Alhoewel een abces veroorzaakt wordt door een ontsteking is het toedienen van alleen antibiotica onvoldoende. Antibiotica zullen door het kapsel en de grote hoeveelheid pus niet doordringen tot in het abces. We draineren en spoelen daarom het abces; dit wil zeggen dat we onder een roesje het abces openen en de pus verwijderen. In sommige gevallen is het abces al doorgebroken en heeft de natuur zelf het abces gedraineerd. Wanneer de pus verwijderd is kan er locaal (dus in de ontstane holte) en parenteraal (via druppels in de bek) antibiotica worden toegediend wat nu wel op de plaats van bestemming aankomt. De holte dient enkele dagen open gehouden worden zodat nog gevormde pus kan afvloeien. In ernstige gevallen zal er weefsel rond het abces kunnen afsterven (necrose). In die gevallen is het soms zinvol om dood weefsel operatief te verwijderen.

Hoe kunnen we een abces voorkomen?

Abcessen ontstaan altijd vanuit een ontsteking. Een algehele goede weerstand (o.a. voldoende vitamine C) is van belang en het voorkomen van verwondingen door te kiezen voor een goede bodembedekking, voldoende bewegingsruimte om vechten te beperken (zie ook bijt- en krabwonden) en zoolzweren te voorkomen. Regelmatige gebitscontrole is van belang om vroegtijdig gebitsproblemen en verwondingen in wang- en tongslijmvlies te ontdekken.