Wat is beenmergdepressie?

Beenmergdepressie is de aandoening waarbij het beenmerg onvoldoende bloedcellen maakt met als gevolg dat de fret gevoeliger is voor infecties, bloedarmoede kan ontwikkelen en er bloedingen kunnen ontstaan. Meestal treedt beenmergdepressie op bij moertjes die lang loops zijn geweest.

Wat is de oorzaak van beenmergdepressie?


Moertjes zijn van maart tot augustus loops (lees ook Voortplanting...) en wanneer zij niet gedekt worden zal de loopsheid de hele periode kunnen duren. Hierdoor blijft zij maandenlang onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen waardoor het beenmerg minder goed gaat funktioneren. Naast bovenstaande categorie kan beenmergdepressie ook optreden bij gesteriliseerde moertjes waarbij een stukje eierstok weefsel is achtergebleven en bij fretten met bijnierproblemen.


Wat zijn de symptomen van beenmergdepressie?


De volgende symptomen kunnen aanwezig zijn:

  • gezwollen vulva met vaginale uitvloeiing
  • bleke slijmvliezen (neus, bek) ten gevolge van bloedarmoede
  • gewichtsverlies
  • symmetrische kaalheid bij staart en onder buik, soms over hele lijf
  • sloomheid
  • niet meer willen eten
  • soms sterfte

 8. Voor implantaat 1Kale en dunbehaarde flanken

FretUitvloeiing uit vulva en kale staart

 

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van het verhaal van de eigenaar, de symptomen en het klinisch onderzoek is het meestal vrij simpel de diagnose te stellen.

Hoe is de behandeling?

Sterilisatie van de fret is een goede oplossing. De klachten zullen daarna snel verdwijnen. Dieren in een slechte conditie en erg ziek zijn zullen een verhoogd narcoserisico hebben waardoor de operatie riskant kan zijn. Ondersteunende medicatie en infusen kunnen vooraf de conditie verbeteren. tegenwoordig krijgen veel fretten een implantaat. Moertjes wordne niet meer loops en de beenmergdpressie verdwijnt. Dit implantaat werkt dus als een soort chemische sterilisatie. Het werkt twee of vier jaar, afhankelijk van welk implantaat er gebruikt wordt. Zowel de sterilisatie als het implantaat worden bij voorkeur al preventief gebruikt, dus voordat er klachten van beenmergdepressie ontstaan.

 

 

4. Drie weken na implantaat
Fret drie weken na toediening implantaat. Het haar in de hals komt terug.

5. Zeveneneenhalveweek na implantaat 1Dezelfde fret 8 weken na toediening implantaat.
De vacht is weer volledig normaal en alle klachten zijn verdwenen.

 

Fotoreportage sterilisatie van de fret....