dwingeloo 023

 

De hond is een gedomesticeerde (tot huisdier gemaakte) ondersoort van de grijze wolf (Canis lupus). De hond is een roofdier uit de familie van de hondachtigen.  De hond komt op alle continenten voor en is het oudste bekende huisdier. Al sinds duizenden jaren wordt de hond gebruikt voor bij de jacht, voor bewaking en het drijven en begeleiden van vee. Nog steeds wordt de hond voor verschillende werkzaamheden gebruikt (politiehond,  hulphond, jacht),  maar de meeste honden worden tegenwoordig gehouden als gezelschapsdier.

Het domesticatie proces is ongeveer 15.000 jaar geleden begonnen in het Verre Oosten. De leefomstandigheden van de mens veranderden van nomade tot boer waarbij zij langere tijd op dezelfde plek verbleven. De 'wilde honden' zochten de nabijheid van de mens op (voedsel), en de mens probeerden actief de hond te domesticeren.

In de Middeleeuwen worden rond 1350 de eerste medische behandelingen van jachthonden beschreven. Vanaf deze periode worden honden niet alleen gehouden voor de jacht en als waakhond maar ook als gezelschapsdier waarbij men behalve op het doel ook op het uiterlijk van de hond ging letten en fokken. Dit leidde rond 1800 tot het ontstaan van de eerste kennelclubs en rasverenigingen.

Vandaag de dag zijn er 311 verschillende hondenrassen erkend door de Federation Cynologique Internationale (FCI). In Nederland worden de rasverenigingen ondergebracht bij de Raad van Beheer. Honden die niet tot een specifiek ras behoren worden als bastaard, straathond of vuilnisbakkenras betiteld.

Door deze intensieve selectie en fokkerij is er een enorme variatie ontstaan in uiterlijk en gedrag. Zo behoren zowel de chihuahua (1-3kg) als de Deense dog (tot 80 kg) beiden tot de hond!Pilar2