Honden en katten lopen vanaf jonge leeftijd risico om met wormen besmet te raken. Dat is vrij normaal en niets om u zorgen over te maken. Het is wel belangrijk om van dit feit bewust te zijn en ook dat wormen problemen kunnen geven. Niet alleen bij uw huisdier, maar ook bij u zelf. Sommige wormen kunnen namelijk ook de mens infecteren. Door zorg te dragen voor de gezondheid van uw huisdier, draagt u ook  zorg voor uw gezin.

Naast de algemene hygiëne-maatregelen (zoals handen wassen na tuinieren, contact met de zandbak, de kattenbak of  met rauw vlees voor u zelf en uw kinderen) is het verstandig om ook uw hond en kat regelmatig te ontwormen. Tot voor kort was het standaardadvies om volwassen honden en katten in ieder geval twee tot vier keer per jaar te ontwormen. Het gebeurde dan wel eens dat de ene kat te veel, en de andere hond te weinig ontwormd werd. Op dit moment worden er steeds meer honden en katten op maat ontwormd; er wordt voor de individuele hond beoordeeld wat voor type hond het is en onder welke omstandigheden hij leeft.

 

aukje met prooi

 

De ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een non-profit organisatie van een groep dierernartsen en parasitologen uit Europa. Haar doel is om eenduidige en nuttige informatie te verstrekken voor dierenartsen en huisdiereigenaren over het adequaat bestrijden van parasitaire infecties bij huisdieren.

De ESCACAP heeft een richtlijn gemaakt waarin onze honden en katten in vier groepen (A, B, C en D) worden verdeeld op basis van de leefomstandigheden en gedrag. Via een simpel algoritme kan men snel zien in welke groep de hond of kat valt en bij elke groep hoort een specifiek ontwormingsadvies: ontwormen op maat.

Keuzediagram-ontwormen

 

Risicogroep A heeft het laagste risico. Een voorbeeld hiervan is de kat die niet buitenkomt. Risicogroep D loopt het meeste risico. Dit zijn bijvoorbeeld jachthonden die dagelijks in het veld lopen en met grote regelmaat contact hebben met proofdieren, rauw vlees, aarde en zand.

 

Advies omtrent omtwormen volgens deze indeling:

 

  • Groep A:  één tot twee keer per jaar
  • Groep B:  vier keer per jaar
  • Groep C:  zes tot 12 keer per jaar (afhankelijk van contact met proofdieren/rauw vlees)
  • Groep D:  12 keer per jaar

 

 

 

lees meer over de verschillende wormen bij de hond...

lees meer over de verschillende wormen bij de kat....