Castratie

De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. Bij castratie denken we meestal aan het onvruchtbaar maken van mannetjesdieren, terwijl het bij vrouwtjesdieren zou gaan om sterilisatie. Dat is niet het geval, ook zij worden gecastreerd. Heel in het kort: bij castratie worden zaadballen of eierstokken verwijderd (bij teven noemen we dat ook wel 'ovariëctomie') en bij sterilisatie worden eileiders of zaadleiders onderbroken.

Testikelnormaal-1Normale testikel met de zaadbal (A), de bijbal (B),
de zaadstreng (C) en de bloedvaten (D)

 

Fotoreportage castratie van de reu...

Castratie reu

Bij de castratie van een reu verwijdert de dierenarts beide testikels (zaadballen). Uw hond gaat daarbij volledig onder narcose. Een castratie heeft soms een medische, maar meestal een praktische reden. Medische redenen zijn prostaatproblemen of tumoren in de zaadballen. Een praktische reden is natuurlijk dat uw reu niet ongewenst een teef kan dekken. Vanaf het moment dat uw reu ongeveer zes maanden is komt hij voor castratie in aanmerking.

 

Lees meer over testikelproblemen...


Voordelen van castratie:

  • De reu zal minder weglopen omdat hij minder behoefte heeft om achter loopse teven aan te gaan (95% succes).
  • De reu wordt minder fel ten opzichte van andere reuen (± 60% succes).
  • De reu heeft minder de neiging tegen iets of iemand op te 'rijden' of tegen iets aan te plassen (95% succes).
  • Een ontsteking van de voorhuid wordt meestal minder (95% van de gevallen)
  • Er is minder kans op ontstekingen of een goedaardige vergroting van de prostaat (het risico op kanker van de prostaat is echter niet verminderd!).

Nadelen van castratie:

  • Castratie is een operatie onder algehele narcose. Elke operatie brengt een zeker risico met zich mee, al is dit bij de huidige anaesthesiemiddelen heel klein.
  • De reu heeft na de castratie de neiging om dik te worden. Door het aanpassen van de hoeveelheid voeding kunt u het gewicht op peil houden.
  • In sommige gevallen wordt de gecastreerde reu aantrekkelijker voor andere, niet gecastreerde reuen.
  • Reuen van bepaalde rassen krijgen na de castratie een verandering van de vachtstructuur.
  • De operatie kan niet ongedaan worden gemaakt.

 

amaland 08 017

 

Bij sommige reuen zitten één of beide testikels nog in de lies of zelfs in de buik; dit noemen we een binnenbal of cryptorchidie. De testikel in de buik produceert geen goede zaadcellen (temperatuur in de buik is te hoog) maar produceert wel testosteron. Wanneer u uw reu wilt laten castreren om reden van zijn dominante gedrag is het noodzakelijk om ook de binnenbal te verwijderen.

Let op! Na de castratie kan de reu nog korte tijd vruchtbaar zijn omdat er nog sperma aanwezig is.

 

lees meer over cryptorchidie....

 

dekreu