Wat is een pancreatitis?

Bij gezonde dieren worden de enzymen uit de alvleesklier (lipase, amylase en trypsine) in het alvleeskliersap in een niet-actieve (dus niet werkzame) vorm via de afvoerbuis van de alvleesklier naar de dunne darm vervoerd. In de darm worden de enzymen geactiveerd waarna ze voedsel kunnen gaan verteren.

We komen niet zo heel vaak problemen met de alvleesklier (pancreas) tegen, maar wanneer er zich problemen voordoen is een snelle diagnose belangrijk om een goede behandeling te kunnen instellen. De alvleesklier of pancreas is een orgaan die net onder de maag ligt in de bocht van de dunne darm.

Wat zijn anaalklieren en wat is hun functie?

Iedere hond heeft twee anaalklieren aan weerszijden van de anus. De anaalklieren bevatten een sterk ruikende, zoniet stinkende, vloeistof die qua kleur en consistentie erg kan verschillen.  De kleur varieert van lichtgeel tot donkerbruin/bijna zwart en de consistentie van zeer vloeibaar tot stopverf-achtig. De anaalklieren hebben hun opening in de anus.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening die gekarakteriseerd wordt door verval (degeneratie) van een gewricht. Een andere naam voor artrose is slijtage en deze aandoening kan in alle gewrichten voorkomen. Artrose is een proces wat zichzelf in stand houdt waardoor een neerwaartse spiraal ontstaat die niet te stoppen is. Wat wel beïnvloedbaar is is de snelheid waarmee de artrose verergert.

Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Een andere term is atopische dermatitis. De honden hebben jeuk, bijten en krabben de huid kapot, hebben regelmatig allergische oorontstekingen en bijten vaak op de tenen.

Wat is babesiose?

Babesiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door de protozo (eencellig organisme) Babesia canis en wordt overgebracht door tekensoorten die niet goed kunnen leven in landen met een gematigd klimaat zoals Nederland, maar wel in (sub)tropische gebieden (landen rond de Middellandse Zee, maar ook in midden Frankrijk).

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is de blaaswand ontstoken en daardoor erg gevoelig; urine wat vanuit de nieren in de blaas terecht komt wekt een samentrekking van de blaaswand op waardoor de hond vaak kleine soms bloederige plasjes doet en ook meer moeite heeft om zindelijk te blijven.

Wat is botulisme?

Botulisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door het toxine (giftige stof) van de botulisme-bacterie Clostridium botulinum die vooral gekenmerkt wordt door het optreden van verlammingen. De bacterie groeit alleen onder eiwitrijke omstandigheden met weinig of geen zuurstof. Vissen, watervogels en nertsen zijn erg gevoelig voor botulisme, paarden, runderen, honden, katten en de mens in mindere mate.

Wat is het Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS)?

Het Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS) is een complex van anatomische afwijkingen van de voorste luchtwegen bij voornamelijk kortsnuitige honden (brachycephale rassen). De klachten kunnen varieren van licht snurken tot ernstige benauwdheid door obstructie van de luchtwegen.

Wat is een cherry eye?

Met een cherry eye wordt een oog bedoeld waarvan het derde ooglid gezwollen is. In dit derde ooglid zit een traanklier en deze puilt uit. Het derde ooglid wordt als een roze-rode zwelling zichtbaar in de binnenste ooghoek en door de vaak roodachtige kleur heeft deze aandoening zijn naam gekregen.