Oormijten (Otodectes cynotis) zijn kleine spinachtige beestjes die in de oren van (meestal) jonge honden aanwezig kunnen zijn. De honden schudden met de kop en krabben vaak aan de oren. In de oren is veel bruin/zwarte oorsmeer zichtbaar. Meestal zijn beide oren aangedaan. Oormijt is besmettelijk voor andere honden en katten. Het is goed behandelbaar met een pipetje in de nek in combinatie met het spoelen van de oren. Alle honden en katten dienen gelijktijdig behandeld te worden.


 

oormijt8
oormijt onder de microscoop


Wat zijn de symptomen van een oormijtinfectie?

Honden met oormijt hebben vaak vieze oren waarbij de oorschelp soms een donkere substantie kan bevatten. Ze hebben meestal jeuk aan de oren en er kan ooruitvloeiing aanwezig zijn.

Hoe stellen we de diagnose oormijtinfectie?

Wanneer de oren met een otoscoop gecontroleerd worden is de diagnose niet moeilijk te stellen. Door de warmte van de lamp beginnen de mijten te bewegen wat een krioelend beeld in de gehoorgang geeft.

Hoe behandelen we een oormijtinfectie?

Een éénmalige behandeling met een pipet Stronghold© is voldoende om de oormijten te doden. De eventuele secundare uitwendige oorontsteking zal tevens bestreden kunnen worden met een antibioticumhoudende oorzalf.  Wanneer het oor erg vies door ontstekingsmateriaal en oorsmeer kan het zinvol zijn de oren te spoelen met een milde oorreiniger. Het is essentieel om alle honden en katten in het huishouden tegelijk te behandelen.

Hoe is de prognose?

De prognose is bij een adequate behandeling goed. 

oormijt9
meerdere oormijten (rode pijlen) onder de microscoop