Wat is suikerziekte?

Suikerziekte of diabetes mellitus is de aandoening waarbij er een te hoog suikergehalte (= glucose) in het bloed aanwezig is doordat de hond onvoldoende van het hormoon insuline produceert of doordat de geproduceerde insuline onvoldoende werkt. Insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier en zorgt ervoor dat suikers (= koolhydraten) uit het voer opgenomen kunnen worden in de lichaamscellen. Bij suikerziekte patienten gebeurt dit dus niet; het bloedsuikergehalte is hoog, maar de cellen hebben een tekort aan glucose. Voor de lichaamscellen is glucose een van de belangrijkste bouwstenen en als brandstof zeer belangrijk, sommige cellen zoals hersencellen kunnen helemaal niet zonder.

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

  • veel plassen
  • veel drinken
  • veel eten
  • vermageren
  • specifieke geur van aceton (nagellak-remover)


Hoe stellen we de diagnose?

Wanneer uw hond de bovengenoemde symptomen laat zien zal de dierenarts onder andere aan suikerziekte denken. De definitieve diagnose wordt gesteld door het meten van een te hoog glucose gehalte in het bloed. Ook zal er bij urine onderzoek glucose in de urine aangetroffen worden.

Diabetesmellituskatsterk verhoogd bloedsuiker

 

Hoe ontstaat suikerziekte?

Wanneer de alvleesklier langdurig meer insuline moet aanmaken dan nodig is kunnen de insuline-producerende cellen van de alvleesklier uitgeput raken en zijn dan niet meer in staat om voldoende insuline te maken. Deze verhoogde vraag aan insuline komt voor bij bepaalde ziekten, bij gebruik van bepaalde medicijnen etc.

  • Ziekte van Cushing; bij deze aandoening produceren de bijnieren te veel van het hormoon cortisol. Cortisol vermindert de gevoeligheid van cellen voor insuline.
  • Behandeling met bijnierschorshormoon: langdurig behandeling van honden met dexamethason of prednisolon vermindert de gevoeligheid van cellen voor insuline.
  • Loopsheid teef; gedurende 8-10 weken na de loopsheid produceren de eierstokken het hormoon progesteron. Dit progestron leidt tot een verhoogde productie van groeihormoon, wat de werking van insuline tegengaat. Wanneer suikerziekte in deze periode optreedt is het advies de teef zo snel mogelijk te laten steriliseren. Door het verwijderen van de eierstokken stopt de produktie van progsteron en kan zelfs in sommige gevallen ook de suikerziekte verdwijnen.
  • Antiloopsheid medicijnen; de hormonen die gebruikt worden om de teef niet meer loops te laten worden verhogen de kans op het ontstaan van suikerziekte.
  • Overgewicht teef; in geval van overgewicht van de teef worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline.

 

Is suikerziekte te behandelen?

Suikerziekte is behandelbaar. De behandeling bestaat uit het tweemaal daags toedienen van insuline via een injectie welke door de eigenaar zelf gegeven wordt. Uiteraard zal eerst onderzocht moeten worden of de ziekte van Cushing niet in het spel is en zal een teef gesteriliseerd kunnen worden. het is verstandig om overgewicht aan te pakken en is het van belang dat de hoeveelheid en samenstelling van het voer dagelijks ongeveer gelijk is. Ook is het gebruik van bijnierschorshormoon bij suikerziekte patienten niet aan te raden.

Hoe wordt mijn hond ingesteld?

Omdat we vooraf niet precies weten hoeveel insuline uw hond dagelijks nodig heeft, moet de juiste dosering worden vastgesteld. Anders gezegd: uw hond moet worden ingesteld. Wanneer wij starten met de behandeling van een hond met suikerziekte zullen we op basis van het gewicht van de hond een begindosering berekenen. Door op vaste tijden het bloedsuikergehalte te meten kunnen we de precieze hoeveelheid insuline bepalen. Wanneer de juiste dosering is gevonden, zullen de klachten in de meeste gevallen verdwijnen; de hond zal minder drinken, minder plassen en minder gaan eten. Omdat de behoefte aan insuline kan veranderen in de loop van de tijd, is het raadzaam om af regelmatig het bloedsuikergehalte te bepalen.

Wat is de prognose?

Meestal kan de hond door een regelmatig leefpatroon en door een juiste toediening en dosering van insuline een vrijwel normaal leven leiden. De levensverwachting van een goed ingestelde hond met suikerziekte is dan ook vergelijkbaar met die van een hond zonder deze ziekte.

Wat is een 'hypo' of hypoglycemie?

Wanneer het bloedsuikergehalte te laag wordt, spreken we van hypoglycemie of te wel een 'hypo'. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • de hond heeft te veel insuline gehad
  • de hond heeft niet of minder gegeten
  • verhoogde activitieit van de hond (meer verbruik glucose)
  • braken of diarree geeft minder goede vertering van voedsel en dus minder opname glucose in het bloed

Symptomen van hypoglycemie:

  • onrustig worden/ juist sloom zijn
  • meer willen eten
  • rillen, omvallen, vreemde bewegingen maken
  • comateus worden

De hypoglycemie kan op ieder tijdstip van de dag optreden, maar vindt meestal plaats tussen 3 en 7 uur na de insulinetoediening.

Wanneer uw hond een hypo krijgt, is het zaak om zo snel mogelijk het bloedsuikergehalte op peil te brengen. De hond moet dus direct eten worden aangeboden. Wanneer de hond niet meer in staat is om zelf te eten, moet u zo snel mogelijk een druivensuikeroplossing (dextrose) geven van ongeveer 1 gram druivensuiker per kilogram lichaamsgewicht van de hond. De oplossing dient u voorzichtig in de wangzak te gieten waarna de suiker zal worden opgenomen. Het is tevens verstandig om met uw dierenarts deze hypo te bespreken om dit in de toekomst te voorkomen.