Vlooien zijn nog steeds de meest voorkomende parasieten bij de hond. In principe kunnen alle diersoorten last krijgen van vlooien. Een vlooienbesmetting geeft veel onrust en jeuk. Vlooien kunnen de lintworm overbrengen. Het speeksel wat de vlo bij dit bloedzuigen in zijn gastheer brengt, kan bij honden met een vlooienallergie een allergische reactie opleveren.

 

Vlo2 

 

De verschijnselen van een vlooienallergie zijn heftige jeuk, mn bij de staart en tussen achterpoten. Door deze ernstige jeuk wordt de huid vaak tot bloedens toe kapot gekrabd en stuk gebeten, hetgeen leidt tot korsten en secundaire huidontstekingen. Bij honden met een vlooienallergie zijn vaak geen of een enkele vlo te vinden, waardoor de diagnose 'vlooienallergie' bij de eigenaar vaak wat ongeloofwaardig over komt. Eén vlooienbeet kan namelijk de hele reactie op gang helpen en wel drie weken lang jeuk geven!

Wanneer uw hond vlooien heeft, betekent dit dat ook uw huis besmet is. Met name in vloerbedekking en plinten bevinden zich veel eitjes, die soms wel drie jaar besmettelijk kunnen blijven, ondanks regelmatig stofzuigen. Er zijn diverse methoden om vlooien aan te pakken. Vlooienbanden, spuitbussen en tabletten zijn in de handel, maar de meest effectieve methode vinden wij de toediening van pipetjes in de nek: de vlo hoeft niet meer te bijten om dood te gaan zodat er ook geen speeksel ingebracht wordt. Bij adequate behandeling van uw hond met deze middelen is naast stofzuigen behandeling van uw huis niet nodig. Wij adviseren u graag.