Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Een andere term is atopische dermatitis. De honden hebben jeuk, bijten en krabben de huid kapot, hebben regelmatig allergische oorontstekingen en bijten vaak op de tenen.

Allergiehondduidelijke lik- en bijtplekken op de poten (rood, geïrriteerd en kaal)


Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoelig: o.a. west highland white terrier, Duitse herder, boxer, golden retriever, labrador retriever. Het principe van atopie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Bepaalde allergenen (graspollen, huisstof-mijten) worden ingeademd en de hond gaat hier heftig op reageren. Niet zoals bij mensen met snotteren en niezen, maar met jeuk en huidproblemen. Afhankelijk van het allergeen kan atopie seizoensgebonden optreden (zoals bij pollen en stuifmeel), of het hele jaar optreden.

Door middel van allergietesten in de huid of via bloedonderzoek kan er vaak, maar niet altijd, een allergeen aangewezen worden als veroorzaker van de klacht. Afhankelijk van de soort allergeen is het makkelijk of minder makkelijk om de hond te behandelen. Behandelingsmethoden kunnen zijn:

  • desensibilisatie; dit is het langzaam minder gevoelig maken van de hond voor het specifieke allergeen. De honden worden regelmatig ingespoten en deze aanpak is in circa 60% van de behandelde dieren succesvol
  • anti-atopie-medicijnen als cyclosporines
  • corticosteroiden als prednisolon en dexamethason

De behandeling van atopie met corticosteroiden heeft niet onze voorkeur in verband met enkele bijwerkingen, maar is voor sommige honden het laatste en enige redmiddel op een jeuk-vrij bestan.