Wat is een pyometra?

Een pyometra of baarmoederontsteking is een bacteriële infectie van de baarmoeder die voorkomt bij de oudere, niet-gecastreerde (gesteriliseerde) teef. 'Pyo' betekent pus en dat is ook wat zich in meer of mindere mate in de baarmoeder ophoopt.

Bij welke honden komt de pyometra voor?

Alle hondenrassen kunnen een pyometra ontwikkelen. Voorwaarde is uiteraard dat de teef niet gesteriliseerd is. Naarmate de teef ouder wordt, wordt de kans op een pyometra groter.

Hoe ontstaat de pyometra?

Teven produceren in bepaalde perioden van de cyclus het hormoon progesteron. Tijdens een dracht, na een loopsheid, tijdens een schijnzwangerschap (pseudograviditeit) en na behandeling met anticonceptiemiddelen (de zgn. 'prikpil'). Door deze hoge en vaak langdurige progesteron-spiegels is een teefje veel vatbaarder voor een infectie van de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies verandert door deze hormonale invloed en er ontstaat  cysteuze endometrium hyperplasie (CEH): zwelling van het baarmoederslijmvlies waarin zich ook cysten kunnen ontwikkelen. Dit veranderde slijmvlies raakt vervolgens ontstoken door bacteriën uit de vulva (vaak E. coli). Door deze bacteriële iinfectie worden grote aantalen witte bloedcellen aangetrokken die samen een grote hoeveelheid pus vormt. Ook het toedienen van oestrogenen bij een ongewenste dekking geeft een verhoogde kans op het ontstaan van een pyometra.


Lees meer over voortplanting en fokkerij...


Baarmoederontsteking
Enorme baarmoeder vol met pus op de operatietafel

 

Wat zijn de symptomen van een pyometra?

De typische symptomen van een pyometra zijn:

  • veel drinken en veel plassen
  • lusteloosheid
  • koorts
  • niet eten
  • pussige witgele tot roodbruine uitvloeiing uit vulva (de zgn. 'open' pyometra)
  • braken
  • tijdstip: vaak 1-2 maand na loopsheid


Een 'gesloten' pyometra heeft een gesloten baarmoedermond waardoor de pus zich ophoopt in de baarmoeder en er niet uit kan. Dit zijn de gevaarlijkste; de baarmoeder kan gemakkelijk scheuren met een buikvliesontsteking, shock en zelfs sterfte tot gevolg.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van het verhaal van de eigenaar en het klinisch onderzoek is de diagnose pyometra meestal niet moeilijk te stellen. Bij twijfel kan echografisch of röntgenologisch onderzoek duidelijkheid verschaffen, en ook bloedonderzoek kan in de richting van een pyometra wijzen.

Wat is de behandeling van een pyometra?

Er is slechts één adequate behandeling voor een pyometra en dat is het chirurgische verwijdering van de hele baarmoeder inclusief eierstokken. Eigenlijk wordt de teef dus gesteriliseerd. Omdat veel teven met een pyometra in shock zijn of dat gemakkelijk kunnen raken is het raadzaam om de teef aan het infuus te leggen en kan aanvullend bloedonderzoek inzicht geven in het mogelijk aanwezig zijn van suikerziekte of nierproblemen.Baarmoederontsteking5

 

BaarmoederontstekingBij de ingreep wordt de gehele baarmoeder van de cervix
tot en met de eierstokken verwijderd.

 

Wat kunnen wij preventief doen?
Wanneer teven op jonge leeftijd (liefst onder één jaar) gesteriliseerd worden zal de pyometra niet ontstaan. Daarnaast heeft de teef veel minder kans op het ontstaan van melkkliertumoren en suikerziekte.

 

Baarmoederontsteking 1

 


Lees meer over de sterilisatie van de teef...