Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk ontstaat wanneer de buikwand op de plaats waar de navelstreng aan de pup vast zit (de navel) zich na de geboorte niet helemaal sluit. Een navelbreuk is zichtbaar als een zachte uitstulping op de plaats van de navel die kan varieren in grootte.

Wat gebeurt er in de normale situatie?

Ieder zoogdier zit voor de geboorte met de navelstreng vast aan de moeder. Om precies te zijn zit ieder ongeboren zoogdier via de navelstreng vast aan de placenta of moederkoek in de baarmoeder. In de navelstreng zitten twee slagaders en één ader die de pup voorzien van voedingsstoffen, hormonen, antistoffen en zuurstof en via deze vaten worden afvalstoffen juist afgevoerd. De placenta vormt de scheiding tussen de bloedsomloop van de moeder en dat van de vrucht; er is dus geen direct contact tussen de twee bloedsomlopen.

Na de geboorte verliezen de navelstreng en de placenta haar functie. De navelstreng zal in de meeste gevallen door de teef worden doorgebeten en opgegeten. De placenta noemen we nu nageboorte en wordt in de regel ook door de teef opgegeten.

Nadat de navelstreng is doorgebeten zal er een kort navelstrengstompje bij de pup achterblijven. Na 1-3 dagen zal dit stompje opdrogen en afvallen. Op de plaats waar de navelstreng heeft gezeten blijft nu slechts de navel achter. Eigenlijk is de navel dus het litteken van de afgevallen navelstrengstomp. De buikwand rond de navel noemen we navelring en deze zal binnen enkele weken geheel sluiten.

Wanneer ontstaat een navelbreuk? 

Wanneer de buikwand zich ter hoogte van de navel niet of onvoldoende sluit ontstaat een navelbreuk. De huid op die plek is wel intact waardoor je niet in een gaatje kijkt, maar de buikwand ontbreekt op die plek. Het gevolg is dat er onderdelen die in de buik horen naar buiten kunnen puilen. Dit kan vet zijn, maar ook ophangbanden van darmen (darmvlies of scheil) of zelfs darmen.

Wat zijn oorzaken van het ontstaan van een navelbreuk?

Een veel voorkomende oorzaak van een navelbreuk is een genetisch zwakke plek in de buikwand. In dit geval is de navelbreuk dus aangeboren en erfelijk. Een andere oorzaak van een navelbreuk kan zijn dat er zich tijdens de vergroeiing van deze plek een stukje darmvlies in het te sluiten gebied ligt. Het sluiten is dan op dit moment niet verder mogelijk, hoewel dit type breuk vaak na verloop van tijd wel kleiner kan worden.

Wat is de behandeling van een navelbreuk?

In de meeste gevallen hoeft er niet direct actie te worden ondernomen wanneer uw pup een navelbreuk heeft. Zolang de uitstulping vrij soepel terug de buik in te masseren valt is er nog niet veel aan de hand. Dit type navelbreuk is zelden een reden voor direct chirugisch ingrijpen. Bij teefjes wordt een navelbreukje vaak bij de sterilisatie 'meegenomen'.

Anders wordt het wanneer de navelbreuk niet meer terug te duwen is of wanneer de breuk pijnlijk wordt of hard aanvoelt. In deze gevallen bestaat het risico dat er vitale delen, zoals een stukje darm, ingeklemd zit in de breuk en ontstaat een spoedsituatie. De hond zal direct geopereerd moeten worden.

Hoe is de prognose van een navelbreuk?

Zolang de navelbreuk terug te duwen is is de prognose goed. Wanneer er op dit vlak veranderingen zijn en er op tijd chirurgisch wordt ingegrepen is de prognose ook zondermeer goed. Wanneer een ingeklemde navelbreuk echter te laat of niet wordt geopereerd, zal het stukje darm afsterven en zal een shock-situatie ontstaan die uiteindelijk tot de dood kan leiden.

Wat kunnen we preventief doen?

Het ontstaan van een navelbreuk is niet te voorkomen. Omdat we weten dat een groot percentage van de navelbreuken een erfelijk karakter heeft is het raadzaam om met dieren met een navelbreuk niet meer te fokken.

 

pups samen dag 0 webPups op de dag van geboorte (dag 0).