In Nederland komen spoelwormen bij 5 tot 10% van de honden in de darmen voor. Ze leven in de dunne darm, zijn geelwit tot roze van kleur en rond van vorm. Spoelwormen kunnen van enkele centimeters tot wel achttien centimeter lang worden. U ziet de wormen vrijwel nooit in de ontlasting, maar soms wel in het braaksel. Als de wormen ingedroogd zijn, zien ze eruit als opgerolde elastiekjes. Spoelwormen produceren veel eitjes die met de ontlasting worden uitgescheiden. De eitjes zijn niet zichtbaar met het blote oog. Ze zijn pas na enkele weken besmettelijk als zich in het eitje een larf heeft ontwikkeld.

Hoe kan uw hond besmet raken?

Besmetting kan optreden als uw hond gegeten heeft van besmette prooidieren of van grond waarin de spoelwormeitjes aanwezig zijn. Een besmetting kan zo ook telkens opnieuw plaatsvinden. Eenmaal in de darm komen de larfjes vrij uit de eitjes. Bij volwassen honden ontwikkelen de larfjes zich meestal niet verder en gaan over in een rusttoestand in weefsels als de darm, lever en long. Bijna alle honden komen in hun leven wel eens een keer in aanraking met spoelwormeitjes en hebben als gevolg daarvan larfjes in rustfase in hun lichaam.

Spoelwormen
spoelwormen in braaksel

 

Als vrouwelijke dieren drachtig zijn, maken de larven een trektocht naar de baarmoeder en de melkklieren. Op deze manier kunnen pups zich besmetten via de moedermelk en al vóór de geboorte, in de baarmoeder. Het is daarom niet vreemd dat nagenoeg alle pups last hebben van spoelwormen.

Hoe kunt u zien of uw hond spoelwormen heeft?

Wormen verminderen de conditie van een huisdier. Vooral met spoelwormen besmette pups groeien slecht. Ze blijven mager, maar kunnen desondanks een 'dik' buikje hebben. Ze kunnen diarree en gasvorming krijgen omdat wormen de darmwerking verstoren. Soms braken de dieren de wormen uit. Of ze hoesten de larven op als deze op hun trektocht door het lichaam de longen passeren, waarna ze worden doorgeslikt. Bij volwassen honden merkt u meestal niets van een spoelworminfectie. Soms is er sprake van wat dunne ontlasting en zijn ze niet optimaal in conditie. Een infectie is dan alleen aan te tonen door microscopisch onderzoek van de ontlasting op de aanwezigheid van wormeitjes.

spoelwormen2


Kunnen spoelwormeitjes ook de mens besmetten?

Spoelwormeitjes kunnen overal in onze omgeving zijn, zowel binnen als buiten. Ze zijn vrijwel ongevoelig voor grote hitte of vorst. De eitjes zijn zelfs na lange tijd nog steeds besmettelijk. Mensen, met name kleine kinderen, kunnen zich besmetten door contact met besmette grond (zandbak, tuin, park). De larven die na een besmetting uit de eitjes komen, maken ook bij de mens een trektocht door het lichaam en kunnen overal kleine ontstekingen veroorzaken. Dat is bijvoorbeeld gevaarlijk als het om de ogen gaat. De larven ontwikkelen zich bij mensen overigens niet tot volwassen wormen, maar blijven in een rustfase. Uiteindelijk gaan ze te gronde, omdat ze door het lichaam worden opgeruimd.

Wat kunt u tegen spoelwormen doen?

Ontworm uw hond volgens het onderstaande schema!

  • Fokteven: ontworm de teef vóór de loopsheid waarin ze wordt gedekt.
  • Verder na de geboorte tegelijk met de behandeling van de pups.
  • Pups op de leeftijd van 2, 4 en 6 weken, daarna op 2, 4 en 6 maanden.
  • Volwassen honden minimaal twee, maar liefst vier keer per jaar, soms zelfs vaker.
  • Als u wormen ziet, behandel het dier dan vaker.
  • Denk eraan dat u alle aanwezige honden en katten tegelijk behandelt.

 


Lees meer over ontwormen op maat...

 

Aanvullende maatregelen

Deze maatregelen zijn vooral bedoeld om als mens niet onnodig met de ontlasting van uw huisdier in aanraking te komen: verwijder de ontlasting die aan de haren kleeft rond de anus van hond; reinig regelmatig de ligplaatsen van de hond; laat huisdieren niet uit op kinderspeelplaatsen en ruim de ontlasting van uw dier direct op (schepje, zakje)!