Probleemgedrag

Wat is onzindelijkheid?

Onder onzindelijkheid verstaan we dat de kat niet op de kattenbak poept of plast maar op andere plaatsen in huis. Dat kan net naast de bak zijn, iedere keer op dezelfde plek of juist op heel verschillende plekken en dat kunnen hele grote of juist hele kleine plasjes zijn. In alle gevallen is het voor een eigenaar uitermate ongewenst en is het zaak om snel te achterhalen wat de oorzaak van dit afwijkende gedrag is.

Waarom krabben katten?

Katten die buiten komen krabben regelmatig aan bomen, houten palen of houten hekken. Ze doen dit om hun nagels te onderhouden, maar ook om zichtbare en ruikende markeringen achter te laten. Dit gebeurt op opvallende plaatsen, waardoor passerende katten de aanwezige lichaamseigen geurstoffen zullen waarnemen. Wanneer de kat met zijn nagels over een oppervlakte krabt, wordt deze geur afgezet en de combinatie van een markering, afgevallen nagelschede en de geur zorgen voor een sterke zichtbare en ruikbare boodschap voor andere katten.

Katten zijn vaak gefascineerd door uw (kamer)planten.Wanneer u dit gedrag niet waardeert, kunt u tegen het kauwen bijvoorbeeld bitterspray of cayenne peper op de bladeren strooien. Speciaal kattengras is ook een alternatief.
Een kat met een verstoorde spijsvertering eet graag gras, met name als hij last heeft van haarballen. Als er geen gras beschikbaar is (zeker binnenshuis) zal een kat aan willekeurige andere planten gaan knabbelen, ook giftige planten. Dit is te voorkomen door de kat kattengras aan te bieden, dat u kunt kopen in een bloempot of in kant-en-klare zaaibakken. Het eten van (katten)gras door uw kat is niet helemaal zonder risico's. Door het eten van (katten)gras kan er een grasspriet in de keel blijven vastzitten. De kat kan hierdoor gaan kokhalzen, continu slikken en zelfs stikken. Ook kan er een ontsteking ontstaan, waardoor uw kat zich steeds zieker gaat voelen. Wanneer u deze symptomen herkent, of u twijfelt over het gras eten van uw kat, is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk.