Waarvoor wordt de poezepil gebruikt?

De poezepil wordt gebruikt om bij poezen de krolsheid te voorkomen. De werkzame stof in de poezepil is megestrolacetaat, een afgeleide stof van progestron die gekenmerkt wordt door een sterke en langdurige progestagene activiteit na orale toediening.20140422 124741

Hoe werkt de poezepil?

De poezepil wordt éénmaal per week toegediend en voorkomt daarmee de krolsheid. Megestrolacetaat werkt op de hypofyse in de hersenen en bij vrouwelijke dieren de afgifte van de hormonen FSH en LH waardoor de krolsheid uitblijft.

Waarom zijn wij geen voorstander van het gebruik van de poezepil?

De poezepil kent een groot aantal bijwerkingen. Bijwerkingen die in onze ogen onacceptabel zijn omdat er veel betere alternatieven voor oestruspreventie bij de kat zijn. De poezepil wordt door ons alleen ingezet wanneer er kortdurend anticonceptie nodig is, zoals in het geval men op korte termijn een nestje kittens wil. En ook in die gevallen gaat het niet van harte omdat zelfs kortdurend gebruik invloed heeft op de melkklieren.

Ovariumcyste-detailnormale eierstok rechts, cysteuze eierstok links

 

Bijwerkingen van de poezepil:

  • cysten van de eierstokken
  • baarmoederontsteking
  • baarmoedertumoren
  • melkkliertumoren
  • Dolly Parton syndroom
  • suikerziekte

 

lees meer over suikerziekte bij de kat...

 

Het Dolly Parton syndroom (fibroadenomateuze hyperplasie) is een goedaardige, maar zeer vervelende zwelling van de melkklieren door de invloed van progesteron.

lees meer over het Dolly Parton syndroom...

 

Wat is een beter alternatief voor het gebruik van de poezepil?

Sterilisatie van de poes is een veel beter alternatief. We adviseren poezen vanaf zes maanden leeftijd te laten steriliseren. De krolsheid zal daarmee verdwijnen, en de poes zal uiteraard niet meer drachtig kunnen worden. Wanneer de sterilisatie op deze jonge leeftijd wordt uitgevoerd is de kans op melkliertumoren minimaal.

 

Lees meer over de sterilisatie van de poes...