Wat is een pancreatitis of alvleesklierontsteking?

De normale alvleesklier produceert onder andere verteringsenzymen (lees meer bij alvleesklierproblemen) die uiteraard zeer zorgvuldig opgeslagen en verwerkt moeten worden. Wanneer deze enzymen namelijk op plaatsen komen waar ze niet horen zal er 'vertering' plaatsvinden van lichaamseigen weefsel. Bij een alvleesklierontsteking is dat hetgeen er gebeurd; de alvleesklier raakt zelf aangetast door de eigen enzymen. Ook de omliggende weefsels (zoals de lever en de darm) raken aangedaan en er kan vrij snel een uitgebreide ontsteking ontstaan van meerdere organen van de kat. Wanneer ook het endocriene deel van de alvleesklier aangetast raakt kan suikerziekte ontstaan omdat hier geen insuline meer gevormd wordt. De alvleesklierontsteking kan acuut of chronisch voorkomen, en mild zijn of zeer ernstig.

We komen niet zo heel vaak problemen met de alvleesklier (pancreas) tegen, maar wanneer er zich problemen voordoen is een snelle diagnose belangrijk om een goede behandeling te kunnen instellen. Alvleesklierproblemen geven vaak hele vage klachten en zijn daarom moeilijk te diagnosticeren. Om deze reden worden alvleesklierproblemen bij de kat nogal eens gemist als diagnose. De alvleesklier of pancreas is een orgaan die net onder de maag ligt in de bocht van de dunne darm

Wat is het Dolly Parton syndroom bij de kat?

Het Dolly Parton syndroom of fibroadenomateuze hyperplasie is een goedaardige, maar vervelende zwelling van de melkklieren bij de kat die veroorzaakt wordt door het hormoon progesteron. Omdat de zwelling enorme vormen aan kan nemen heet de aandoening ook wel Dolly Parton syndroom. Het Dolly Parton syndroom kan zowel bij katers als bij poezen voorkomen en wordt meestal in relatie tot het gebruik van de poezepil gezien.

Wat is het eosinofiel granuloom complex?

Het eosinofiel granuloom complex bij de kat is een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid, van de mondholte, de lippen en slijmvliezen. Het complex kent drie verschijningsvormen: het eosinofiele ulcus, de eosinofiele plaque en het eosinofiel granuloom (of lineaire granuloom).

Wat is FIV?

FIV (Feline Immunodeficientie Virus) of kattenaids is een virus dat het afweersysteem van de kat aantast en onderdrukt. Hierdoor wordt de afweer van de besmette kat minder waardoor er allerlei problemen kunnen ontstaan. Het virus is verwant met HIV, het virus dat bij de mens AIDS veroorzaakt. Zowel FIV als HIV zijn niet overdraagbaar van mens naar kat of van kat naar mens.

Wat is FIP?

FIP (Feline Infectieuze Peritonitis) is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Dit feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree; wanneer het virus echter muteert kan de ziekte FIP ontstaan. De meeste katten maken in hun leven een infectie door met het coronavirus. Binnen sommige kattenpopulaties hebben zelfs 80-90% van de katten antilichamen tegen het coronavirus (= seropositief voor het FcoV), deze katten zijn dus ooit in aanraking geweest met het coronavirus. 1-5% van de seropositieve katten zal FIP kunnen ontwikkelen. 100% van de katten die FIP krijgen gaan dood.

Wat is FeLV?

FeLV (Feline Leukemie Virus) of leucose is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus tast het immuunsysteem aan waardoor de besmette katten vatbaarder zijn voor allerlei secundarie infecties. Ook kan het virus leukemie en andere tumoren veroorzaken.

Wanneer de kat precies tot huisdier gemaakt is (gedomesticeerd) is niet helemaal duidelijk.  De oudste vondst van een gedomesticeerde kat is in een graf op Cyprus, ongeveer 9500 jaar geleden. Toen de mens zijn rondtrekkend leven inruilde voor een leven op een vaste plek kwam de kat in contact met de mens. De wilde kat werd namelijk aangetrokken door de muizen en ratten die zich rondom de graanpakhuizen ophielden. De kat werd daarbij niet verjaagd door de mens; ook hij mens had baat bij deze samenwerking.

Het bewust fokken van verschillende rassen is pas vrij recent ontstaan. De eerste kattententoonstelling dateert van 1871. Er werden voor verschillende rassen rasstandaarden opgesteld en na de Tweede Wereldoorlog nam het fokken en houden van raskatten een enorme vlucht.

Wat is het gingivitis-stomatitis-pharyngitis-complex bij de kat?

Het gingivitis-stomatitis-pharyngitis-complex is een aandoening welke gekenmerkt wordt door steeds terugkerende slijmvliesontstekingen in de bek van de kat. Het complex bestaat uit drie aandoeningen die apart of gezamelijk kunnen voorkomen:

Wat zijn haarballen?

Haarballen zijn ophopingen van haar in het maagdarmkanaal van de kat. Katten zijn vele uren per dag bezig om hun vacht schoon te likken. Dat is een normaal verschijnsel. De dode haren worden ingeslikt en vormen een onverteerbare massa in de darm die de kat weer kwijt moet raken door middel van braken of via de ontlasting.