Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is de blaaswand geirriteerd en ontstoken. Hoewel de naam voor veel mensen misschien anders doet vermoeden is de blaasontsteking bij de kat zelden van bacteriele oorsprong. Slechts in 5% van de blaasontstekingen bij katten jonger dan 10 jaar speelt een bacteriele infectie een rol.

Wat zijn de verschijnselen van een blaasontsteking?

  • vaak naar de bak om te plassen
  • lang op de bak zitten
  • klaaglijk miauwen op de bak
  • kleine beetjes plassen
  • buiten de bak plassen
  • bloed in de urine
  • likken aan de penis of vulva

 

Wanneer uw kater helemaal niet meer kan plassen,

is dit een spoedgeval!

en dient u zo snel mogelijk medische hulp te zoeken!

 

Als uw kat NIET meer kan plassen is dit een spoedgeval. De blaas vult zich steeds verder terwijl de urine niet uitgeplast wordt. Hierdoor ontstaat stuwing van de nieren waardoor nierschade kan optreden en kan zelfs de blaas scheuren. Uw kat gaat frequent naar de bak, zal klaaglijk miauwen, kan raar lopen en heeft veel buikpijn. Hoewel hij veel op de bak zit te persen, komt er geen druppel urine. Wanneer deze situatie niet tijdig wordt onderkent kan de kat overlijden. Omdat de plasbuis van katers veel nauwer is dan die van poezen, komt dit beeld bijna uitsluitend voor bij katers.

GecatheriseerdekaterGecatheteriseerde kater met catheter in de plasbuis

Gecatheteriseerdekater1
Een grote hoeveelheid bloederige urine
komt via de catheter uit de overvolle blaas

 

De verstopping van de plasbuis moet zo snel mogelijk worden opgeheven met een katheter en de kat wordt opgenomen op de praktijk voor infuus en intensieve verzorging. Eventueel kunnen we dan ook de nierwaarden controleren in het bloed.

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking?

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een blaasontsteking:

  • aanwezigheid van blaasgruis
  • stress
  • overgewicht
  • verkeerde voeding
  • weinig drinken

Hoe stellen we de diagnose blaasontsteking?

De diagnose blaasontsteking wordt gesteld op de klinische klachten en urine onderzoek. De urine wordt met een stick (glucose, eiwit, pH, bloed, witte bloedcellen etc.) en onder de microscoop (kristallen en gruis) onderzocht. Soms wordt besloten om de urine op te sturen naar een laboratorium voor een bacteriekweek. De urine kan door de dierenarts worden verkregen middels katheterisatie, maar de eigenaar kan dit ook zelf doen met plastic kattenbakkorrels (Katkor).

UrinetestStickUrine onderzoek middels een stickje

Microscoop
en met de microscoop

Struviet
grote hoeveelheid struvietkristallen onder microscoop

 Struviet4

 

Wanneer de kat met een blaasontsteking ook wordt verdacht van blaasstenen, een poliep of tumor in de blaas kunnen we een rontgenfoto van de blaas maken. Dit doen we met name wanneer de klachten na behandeling snel terug komen of nooit zijn verdwenen.

Hoe behandelen we een blaasontsteking zonder gruis?

De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en pijnstillers/ ontstekingsremmers. Eventueel kan dit gecombineerd worden met blaasverslappers. Daarnaast is het verstandig om de kat meer te laten drinken zodat de urine produktie bevorderd wordt (nat voer, drinkfontein).

Hoe behandelen we een blaasontsteking met gruis?

Wanneer er urinekristallen gevonden worden bij het urineonderzoek worden naast de bovengenoemde behandeling ook de kristallen aangepakt. Afhankelijk van het type gruis (struviet, calciumoxalaat) zal er een passend dieet worden geadviseerd. Diverse fabrikanten hebben dieten ontwikkeld om blaasgruis op te lossen en ter preventie van deze kristallen bij de kat. Het is verstandig om na ongeveer een maand de urine opnieuw te laten onderzoeken.