We komen niet zo heel vaak problemen met de alvleesklier (pancreas) tegen, maar wanneer er zich problemen voordoen is een snelle diagnose belangrijk om een goede behandeling te kunnen instellen. Alvleesklierproblemen geven vaak hele vage klachten en zijn daarom moeilijk te diagnosticeren. Om deze reden worden alvleesklierproblemen bij de kat nogal eens gemist als diagnose. De alvleesklier of pancreas is een orgaan die net onder de maag ligt in de bocht van de dunne darm

Wat is de normale funktie van de alvleesklier?

De alvleesklier bestaat uit twee delen; het endocriene en het exocriene deel met elk hun eigen funkties.

1. Het endocriene deel

Dit deel van de alvleesklier is verantwoordelijk voor de produktie van insuline en glucagon. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het regelen van het bloedsuikergehalte. Afwijkingen hierin leiden tot onder andere suikerziekte.

2. Het exocriende deel

Dit deel van de alvleesklier is verantwoordelijk voor de produktie van enzymen die het voedsel verteren. Zo worden vetten afgebroken door het enzym lipase, zetmeel (koolhydraten) door het enzym amylase en eiwitten door het enzym trypsine. Wanneer voedsel in de maag komt zal de alvleesklier enzymen vrij geven in de dunne darm waar de vertering plaatsvindt van het voedsel. De enzymen verlaten de alvleesklier in een niet-actieve vorm en worden pas in de darm geactiveerd. Dit is nodig omdat anders de enzymen al in de alvleesklier actief worden en het alvleesklierweefsel zullen aantasten (iets wat wel gebeurt bij de alvleesklierontsteking).

Welke aandoeningen van de alvleesklier kennen we?

De meest voorkomende aandoening van het endocriene deel van alvleesklier is:

suikerziekte (diabetes mellitus)

De meest voorkomende aandoeningen van het endocriene deel van de alvleesklier zijn:

alvleesklierontsteking (pancreatitis)