Wat is een pancreatitis of alvleesklierontsteking?

De normale alvleesklier produceert onder andere verteringsenzymen (lees meer bij alvleesklierproblemen) die uiteraard zeer zorgvuldig opgeslagen en verwerkt moeten worden. Wanneer deze enzymen namelijk op plaatsen komen waar ze niet horen zal er 'vertering' plaatsvinden van lichaamseigen weefsel. Bij een alvleesklierontsteking is dat hetgeen er gebeurd; de alvleesklier raakt zelf aangetast door de eigen enzymen. Ook de omliggende weefsels (zoals de lever en de darm) raken aangedaan en er kan vrij snel een uitgebreide ontsteking ontstaan van meerdere organen van de kat. Wanneer ook het endocriene deel van de alvleesklier aangetast raakt kan suikerziekte ontstaan omdat hier geen insuline meer gevormd wordt. De alvleesklierontsteking kan acuut of chronisch voorkomen, en mild zijn of zeer ernstig.

Wat zijn de symptomen van pancreatitis bij de kat?

De klachten die bij pancreatitis gezien worden zijn over het algemeen vaag en weinig specifiek:

  • verlies van eetlust
  • sloomheid
  • braken (35% van de gevallen)
  • buikpijn (25% van de gevallen)
  • aanvankelijk verhoogde lichaamstemperatuur die vaak snel overgaat in een te lage temperatuur

img 0007Rode en gezwollen alveesklier (bovenzijde foto) die normaliter lichtroze is.
Aan onderzijde zijn dunne darmen zichtbaar. 



Wat zijn de oorzaken van pancreatitis?

In 90% van de gevallen van alvleesklierontsteking wordt geen oorzaak gevonden. Mogelijke risico-facoren zijn:

  • trauma (aanrijding, val van grote hoogte, operatie)
  • toxoplasma infectie
  • insecticiden met organofosfaten (gewasbestrijding)
  • bepaalde medicijnen als azathioprine, furosemide, tetracycline en procainamide

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de klachten en een uitgebreid bloedonderzoek kunnen we aanwijzingen krijgen voor alvleesklierontsteking. De enzymen amylase en lipase zijn vaak verhoogd in het bloed, maar niet altijd. Hetzelfde geldt voor de leverenzymen ALT en AST. Ook wordt vaak een verstoring van de electrolyten balans, een uremie en een verhoogd bilirubine gevonden. Soms kan een röntgenfoto of echografie van de buik aanwijzingen opleveren die in de richting van een pancreatitis wijzen. Vrij recent is er een zeer specifieke test (de Spec-fPL) op de markt gekomen die binnen 48 uur het pancreas-specifieke lipase bij katten meet wat een betrouwbare test is voor het diagnosticeren van pancreatitis.


cpl interpreting results


Hoe behandelen we een kat met alvleesklierontsteking?

De behandeling van pancreatitis bestaat uit het wegnemen van de oorzaak (indien bekend), het herstellen van de vochtbalans met infusen en het verbeteren van de algehele toestand met pijnstillers, maagzuurremmers, vitamine B12 preparaten en eventueel steroïden. Bij de hond blijken dieten met een hoog vetgehalte een belangrijke predisponerende factor, bij katten is dit niet aangetoond. Wel blijkt een lichtverteerbaar dieet gunstig te werken.

Wat is de progose van pancreatitis?

Katten met een acute pancreatitis die snel behandeld worden hebben een vrij goede prognose al kan de herstelperiode weken duren. Zij kunnen in de meeste gevallen een normaal leven leiden. Katten met een chronische pancreatitis zullen, wanneer zij al reageren op de therapie, vaak levenslang medicijnen en een speciaal dieet moeten krijgen.