Wat is een plaveiselcelcarcinoom?

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker die we regelmatig tegen komen bij de kat. We zien ze aan de oorranden, op de neus, rond de oogleden en in de mondholte.

Plaveiselcelcarcinoomkat
Plaveiselcelcarcinoom aan oorschelp.
Ook zijn veranderingen aan andere oorpunt te zien.

 Plaveiselcelcarcinoom2

Komt een plaveiselcelcarcinoom veel voor?

Ongeveer 15% van de huidtumoren bij de kat zijn plaveiselcelcarcinomen. Dit percentage is hoger dan dat bij de hond (5%).

Hoe ontstaat een plaveiselcelcarcinoom?

De tumor komt vooral voor op plaatsen die dun behaard zijn en dan voornamelijk op ongepigmenteerde plaatsen. Geheel of gedeeltelijk witte katten lopen daarom het meeste risico op het ontwikkelen van deze vorm van kanker. Door het gemis aan pigment bezit de huid onvoldoende bescherming tegen zonlicht (UV-straling). De huid verbrandt hierdoor makkelijk en dat werkt tumorvorming op deze plaatsen in de hand.

Wat zijn de symptomen van een plaveiselcelcarcinoom?

Een plaveiselcarcinoom begint vaak met roodheid, kaalheid en korstjes aan de oorranden of op de neus. Meestal denkt de eigenaar te maken te hebben met een wondje. Deze plekjes genezen echter niet en breiden zich uit. De plekken bloeden gemakkelijk en er kunnen pijnlijke zweren en verdikkingen ontstaan. Plaveiselcelcarcinomen in de mondholte presenteren zich als een niet-genezend wondje, vaak onder de tong. Deze dieren krijgen uiteindelijk eet- en slikproblemen.

Plaveiselcelcarcinoomkat3-1Plaveiselcelcarcinoom op oorschelp

Plaveiselcelcarcinoomkat2Beginnende problemen op neus


Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de klinische symptomen kunnen we de waarschijnlijkheidsdiagnose stellen die bevestigd kan worden door pathologisch onderzoek van een biopt van het afwijkende weefsel.

Wat is de behandeling?

Wanneer een plaveiselcelcarcinoom aan één of beide oorranden aanwezig is is radicale en ruime amputatie van de oorschelp een goede therapie. In het geval van een tumor op de neus, aan de oogleden of in de bek hangt het van de uitgebreidheid van het proces af of chirurgisch ingrijpen voldoende is. Er zijn specialistische klinieken die in die gevallen chemotherapie of bestraling toepassen, maar dat gebeurt in het merendeel van de eerstelijns dierenartpraktijken niet.

20150908 102021Deels geamputeerde oorschelp


Wat is de prognose?

Hoewel een plaveiselcelcarcinoom in basis een kwaadaardige tumor is zaait hij pas in een laat stadium uit. Wanneer het lukt om de tumor in zijn geheel te verwijderen is de prognose redelijk goed. In de andere gevallen zal recidive optreden.

Wat kunnen we preventief doen?

Omdat het plaveiselcelcarcinoom sterk onder invloed van UV-licht staat is het verstandig om witte en lichtgekleurde katten op het heetst van de dag (10.00 - 15.00 uur) niet naar buiten te laten. Ook is het raadzaam om de dunbehaarde delen, zoals de oorschelpen, met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor in te smeren waarbij het liefst speciale crème voor dierne moet worden gebruikt omdat humane zonnenbrandcrème te veel zink bevat.