De geslachtscyclus van het konijn wordt in de vrije natuur beïnvloed door de temperatuur en de lengte van de dagen. In het vroege voorjaar (februari/maart) komt de cyclus op gang en vanaf dat moment kan de voedster gedekt worden. In de natuur zal een rammelaar met meerdere voedsters dekken. De eisprong wordt geinduceerd door de dekking. Bij binnenkonijnen is de cyclus vaak in de war en zal deze niet meer afhankelijk van temperatuur en daglengte.

Na een gemiddelde drachtlengte van 31 dagen worden de jongen geboren. In de laatste dagen van de dracht bouwt de voedster een nest van de zachte haren van haar eigen buik. Dit fenomeen komen we overigens ook vaak tegen bij konijnen die schijnzwanger zijn en dus niet zullen bevallen.

IMG 0625nest jonge konijntjes

IMG 0635


De jongen worden blind, doof en kaal geboren. Het is verstandig om de rammelaar bij de jongen vandaan te houden om kannibalisme te voorkomen. De jongen worden slechts enkele malen per dag heel kort (minder dan 3 minuten) gezoogd, dus u zult ze niet vaak zien drinken. Na 10 dagen gaan de ogen open en na 14 dagen gaan de oortjes staan (behalve bij de hangoren uiteraard). De eerste 18 dagen leven de kleintjes uitsluitend van moedermelk. Daarna gaan ze ook vast voedsel eten.  Jonge konijnen drinken ongeveer 7 weken bij de moeder. Met het oog op hun gezondheid en het ontwikkelen van normaal sociaal konijnengedrag is het beter om de jongen niet eerder van de moeder te scheiden dan 8 weken leeftijd. De voedster is kort na de bevalling al weer vruchtbaar!


april 12 31


Konijnen worden geslachtsrijp vanaf 3-4 maanden leeftijd. De rammelaar kan vanaf 4-5 maanden gecastreerd worden en de voedster vanaf 6 maanden. Na de castratie kan een rammelaar nog 2-3 weken fertiel dekken!

Zie fotoreportage sterilisatie voedster....

Zie fotoreportage castratie rammelaar...

 

De gemiddelde leeftijd van een konijn is 5-10 jaar, maar er zijn uitzonderingen die 12-15 jaar worden.

Alles op een rijtje

 

geslachtrijp 3-4 maanden
fokrijp 5-9 maanden
cyclus geen, geinduceerde eisprong
draagtijd 29-33 dagen (gemiddeld 31)
nestgrootte 4-10 (gemiddeld 7)
geboortegewicht 30-70 gram
speenleeftijd 8 weken
volwassen gewicht 1-8 kg
levensduur 5-10 jaar (max 15 jaar)