Wanneer uw hond geopereerd moet worden is het verstandig om onderstaande punten rustig door te lezen. Zo weet u waar u op moet letten vóór en ná de ingreep en weet u ook wat u kunt verwachten als uw hond weer thuis komt na de operatie.


Afspraak maken


U kunt met de assistente of met de dierenarts telefonisch of aan de balie een afspraak maken voor de operatie van uw hond. Dat kan een standaardingreep zijn zoals de castratie en sterilisatie, maar het kan ook een ingreep zijn die door de dierenarts wordt geadviseerd naar aanleiding van een consult. We zullen u dan vertellen wat de belangrijkste aandachtspunten zijn voordat u uw hond op de dag van operatie op de praktijk brengt. Het exacte tijdstip van deze afspraak wordt in overleg met u gemaakt. We zorgen er over het algemeen voor dat u niet hoeft te wachten en dat wij, nadat de hond is gesedeerd, direct kunnen binnen. We streven ernaar om operatiepatiënten niet onnodig lang onder verdoving te houden.


Voor de operatie

Belangrijke aandachtspunten voor de ingreep zijn:

  • Houd uw hond nuchter. Dit wil zeggen dat hij 6-8 uur vóór de afspraak niet meer mag eten. De hond mag wel blijven drinken. Wordt uw hond direct om 9.00 uur geopereerd, dan kunt u het beste de voerbak weghalen vlak voordat u naar bed gaat.

  • Laat uw hond op de dag van de ingreep goed uit. Het is voor de hond én voor ons prettig als de blaas en de darm leeg zijn. 

  • Zorg ervoor dat u goed bereikbaar bent wanneer uw hond hond bij ons is, bij voorkeur met een mobiel nummer.


De opname in de praktijk

Wanneer u op het afgesproken tijdstip op de praktijk komt kunt u alle vragen of wensen die u heeft met de assistente en/of de dierenarts bespreken. De dierenarts zal vervolgens een pre-anaesthetisch onderzoek doen; dit betekent dat uw hond goed onderzocht wordt voor de narcose. Zo worden de longen en het hart beluisterd en kunt u nog vragen stellen over de ingreep. Aansluitend zal uw hond gesedeerd worden door een prik in het bovenbeen met een sufmakend middel en hij krijgt alvast een pijnstiller. De hond zal binnen vijf tot tien minuten in slaap vallen waar u met een kopje koffie of thee bij mag blijven. Wanneer de hond slaapt kunt u naar huis. 


De operatie

Wanneer uw hond slaapt wordt hij dieper verdoofd door middel van gasaneasthesie en krijgt een goede pijnstiller ingespoten. Hij krijgt een buisje in de keel waardoor isofluraan en zuurstof wordt toegediend en de narcose wordt door een aantal apparaten (capnograaf, saturatiemeter) bewaakt. Na de ingreep zullen wij u bellen hoe de operatie is verlopen en zal uw hond in een rustige en warme omgeving bijkomen van de narcose. Wanneer hij weer wakker is mag hij naar huis; we bellen u over het precieze tijdstip. Uw hond krijgt in ieder geval voor een aantal dagen pijnstilling mee en eventueel nog andere medicijnen. 


sterilisatie teef 47De hond wordt geintubeerd en de narcose-diepte
wordt nauwkeurig gemonitord.


Na de operatie

Belangrijke aandachtspunten na de ingreep zijn:

  • Geef uw hond bij thuiskomst een rustige en warme plek.
  • Zorg ervoor dat uw hond nergens af kan vallen en houd uw hond apart van andere dieren en kinderen.
  • Wanneer uw hond wil drinken mag dat. Blijf er wel even bij; hij moet zich niet verslikken of in de waterbak in slaap vallen.
  • Laat uw hond de eerste uren na de ingreep nog niet eten omdat hij nog wat misselijk kan zijn. U kunt 's avonds een kleine hoeveelheid brokjes geven.
  • De dagen na de ingreep zal het steeds beter met uw hond gaan. Eten en drinken is over het algemeen binnen één dag weer normaal en uw hond moet ook weer vrolijk en attent zijn.
  • Omdat de kans groot is dat er hechtingen aanwezig zijn is het verstandig om uw hond de eerste week aan de lijn uit te laten en springen en spelen te voorkomen. Het is hierbij beter om vaker een korter rondje te doen dan een enkele grote ronde.
  • Wanneer uw hond medicijnen heeft meegekregen zal daar over het algemeen de volgende dag mee gestart dienen te worden. Volg hierbij de instructies die op het medicijnzakje staan op.
  • Soms krijgen operatiepatiënten een kraag of een pakje mee om likken, krabben of bijten te voorkomen. Dit wordt door de assistente met u besproken.
  • Hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden. In het merendeel van de gevallen zal de wond zo gehecht zijn dat u aan de buitenkant geen draadjes ziet. Over het algemeen zijn wonden binnen 10 dagen genezen, al kunnen de hechtingen wel 2-3 weken aanwezig blijven.

 

Wanneer is het verstandig om aan de bel trekken?

In de meeste gevallen zal uw hond weer snel de oude zijn. Toch is het verstandig om bij twijfel contact met de praktijk te zoeken, zeker in de onderstaande situaties:

  • Wanneer uw hond na enkele uren nog steeds erg suf is of juist steeds suffer wordt.
  • Wanneer uw hond koud aanvoelt.
  • Wanneer er veel bloed uit de operatiewond loopt, meer dan enkele druppeltjes.
  • Wanneer de wond open gaat staan.
  • Wanneer uw hond na 24 uur nog niet eet en/of drinkt.
  • Wanneer na enkele dagen de operatiewond rood, gezwollen en/of pijnlijk wordt of de hond suf wordt (koorts krijgt).
  • Wanneer uw hond na 14 dagen last krijgt van de nog aanwezige hechtingen.