De vraag van 23 april 2013 luidt:


"Onze hond luistert erg goed en is heel lief. Wanneer er echter iemand langs ons huis loopt of fietst gaat hij enorm te keer. Hij springt op de bank en vliegt langs het raam heen en weer waarbij hij aan één stuk blaft. Wat kan ik hier aan doen?"


Antwoord van Frank:


"Blaffen is normaal gedrag voor een hond. Het is voor hen een belangrijke vorm van communicatie. Honden blaffen om verschillende redenen. Zo blaffen honden om hulp te vragen, om hun dominantie te tonen, om te waarschuwen, uit enthousiasme, van opwinding of uit verveling. In uw geval blaft de hond omdat hij zijn territorium wil verdedigen tegen een mogelijke indringer. Met het blaffen wil hij eigenlijk zeggen 'Ga weg!'. En zijn geblaf wordt beloond; de meeste 'indringers' lopen of fietsen gewoon door en gaan inderdaad weg. In de ogen van de hond. Het is dus volkomen normaal dat uw hond blaft naar voorbjigangers, maar ondanks dat is zijn gedrag wel behoorlijk ongewenst. Het valt niet mee om 'normaal' gedrag af te leren. Straffen heeft vaak niet zoveel zin omdat de hond simpelweg niet snapt dat zijn gedrag ongewenst is en meestal zal de frustratie toenemen. Tegen hem schreeuwen werkt ook vaak averechts; de hond zal denken dat je met hem mee doet. Soms werkt het om de hond af te leiden met een speeltje of wat lekkers op het moment dat er iemand langs loopt.

Wanneer uw hond voornamelijk aanslaat door het zien van een voorbijganger kunt u het onderste gedeelte van het raam met ondoorzichtig folie beplakken of de lamellen dicht doen. Dit is vaak al voldoende om het gedrag te verminderen.

Wanneer uw hond voornamelijk aanslaat door het horen van een voorbijganger kunt u ervoor kiezen om de radio continu te laten spelen op een laag volume. Zo wordt het verschil in geluid tussen binnen en buiten kleiner.

U kunt er ook voor kiezen om in de woonkamer een DAP-verdamper te gebruiken. Dit apparaatje verspreidt voor ons niet te ruiken feromonen die op een natuurlijke wijze de hond rustiger kan maken."