De vraag van 13 juli 2013 luidt:

"Onze hond heeft een hotspot die inmiddels is behandeld door de dierenarts. Wat is een hotspot eigenlijk en kan ik iets doen om dit in de toekomst te voorkomen?"


Hotspot

Antwoord van Frank:


"Een hotspot heet ook wel een pyotraumatische dermatitis en is een locale huidontsteking die veroorzaakt wordt doordat de hond zelf krabt, bijt en likt op een plek waar hij jeuk heeft. De jeuk kan veroorzaakt worden door een vlooienbeet, een tekenbeet of door allergie, maar vaak vind je geen reden voor de jeuk meer. Door de jeuk begint de hond te krabben en te bijten. De opperhuid wordt hierdoor beschadigd waardoor huidbacteriën nu kans krijgen om een ontsteking te veroorzaken. Een hotspot kan binnen enkele uren ontstaan en breidt zich meestal snel uit. De ontsteking geeft meer jeuk en de hond zal nog meer gaan krabben en bijten. Er ontstaat zo een vicieuze cirkel die het snel veel erger maakt.

Een hotspot dient snel behandeld te worden door de dierenarts die meestal het gebied zal scheren en wassen met betadine of Biotex. Vervolgens wordt er antibiotica voorgeschreven en zal de hond een jeukstillende injectie krijgen.

Het is lastig om een hotspot te voorkomen. Wanneer er een onderliggend probleem bekend is (zoals een vlooienprobleem, een allergie) dient het de aanbeveling om dit probleem adequaat te behandelen, maar omdat vaak geen oorzaak wordt gevonden treden hotspots nogal eens op."

 

Lees meer over de hotspot...