De vraag van 15 oktober 2013 van Henk Binnendijk luidt:


"Ik heb altijd geleerd dat het hebben van een kat goed is voor de gezondheid van het baasje, maar nu lees ik in de krant dat het aaien van de kat hem veel stress oplevert. Wist jij dat?"

 katdiegeaaidwordt

 

Antwoord van Frank:


"Nee, dat wist ik niet. Uiteraard kennen we allemaal de kat die helemaal niet geaaid wil worden, de kat die het even toelaat maar vrij plotseling uithaalt alsof ze wil zeggen 'je gaat nu te ver, genoeg is genoeg!' en de kat die het liefst de hele dag op schoot ligt om geaaid te worden. Het aaien van katten is voor de kat aangeleerd en geen natuurlijk gedrag. Dat verklaart ook het verschil in reactie op het aaien. Katten die het aaien accepteren komen soms in een conflictsituatie: aan de ene kant liggen ze lekker veilig op schoot en aan de andere kant zal de kat zich bedreigd voelen door de aaiende hand en hem uit frustratie grijpen.

Uit recent onderzoek (2013) van professor Daniel Mills van de Universiteit van Lincoln (Engeland) blijkt dat katten die zich vaak laten aaien door hun baas meer gestresst zijn dan katten die dat vermijden. Dit werd aangetoond door in verschillende katten van verschillende huishoudens de hoogte van het stresshormoon cortisol te meten. In hetzelfde onderzoek werd aangetoond dat, hoewel wij altijd aannemen dat katten als solitaire dieren liever alleen zijn dan in een groep, katten onder de twee jaar leeftijd meer gestresst zijn wanneer ze alleen leven dan in een groep. Ook bleek dat katten heel gelukkig in een groep kunnen leven, zonder stress, waarbij ook de grootte van de groep niet uit maakt. Het is zelfs zo dat katten, die elkaar zichtbaar niet leuk vinden, gewoon bij elkaar kunnen leven zonder dat dat verhoogde stresshormonen oplevert, als in een soort gedoogbeleid.
Katten die het aaien tolereren hebben de meeste stress. De katten die het echt lekker vinden en de katten die het totaal vermijden juist niet. Wat ook uit het onderzoek blijkt, en dat lijkt misschien een open deur, is dat wanneer katten in een grote groep leven het de minste stress oplevert wanneer de individuen zelf kunnen bepalen waar ze eten, drinken en naar de bak kunnen gaan.

Enkele jaren eerder (2008) bleek uit een groot onderzoek van professor Adnan Qureshi van de Universiteit van Minnesota (VS) dat het aaien van een kat voor het baasje dermate ontspannend is dat het de stress-hormonen in het bloed (van de baas) verlaagt. De afname van deze hormonen zorgt voor een bloeddrukdaling en een verlaging van de hartslag waardoor de kans op een hartaanval kleiner wordt, zelfs bij rokende katteneigenaren of die met een hoog cholesterolgehalte of suikerziekte.

Dus, hoewel het aaien van een kat op de baas een zeer positief effect heeft, is er een categorie katten die daar juist veel nadeel van heeft. En dat is, voor mij in ieder geval, nieuw."