De vraag van 16 november 2010 luidt:

"Mijn hond heeft anderhalve week geleden gespeeld met een plastic doosje houtlijm. Vanaf dat moment wil hij niet meer eten en braakt alleen maar. Hij drinkt wel en is op zich wel speels. Wat moet ik doen?"

 

Antwoord van Frank:

"Wanneer een hond iets opeet wat niet voor hem bedoeld is kunnen er veel dingen mis gaan. Zo kan bijvoorbeeld de darm dermate van slag raken dat hij gaat braken en diarree krijgt. Ook kan er een obstructie in de darm ontstaan; we zien dit wanneer een hond is opeet wat niet verteerd zoals een tennisbal, een steen of een plastic speeltje. Normaliter is de tweede groep er ernstiger aan toe dan eerste en zal operatief ingrijpen snel vereist zijn. Uit uw verhaal blijkt dat de hond al anderhalve week braakt en niet eet, terwijl water wil binnen gehouden wordt. Ik vind dit zeer verontrustend en adviseer ook om direct naar een dierenarts te gaan. Omdat water wel binnen blijft kan ik me voorstellen dat de houtlijm - misschien hard geworden - vast is gelopen op de overgang maag-dunne darm zonder te kunnen passeren. De dierenarts kan bepalen of het maagdarmprobleem met medicijnen kan worden verholpen of dat operatief ingrijpen nodig is." 

 

Tijdens de uitzending van 23 november 2010 blijkt dat bovenstaande hond bij de dierenarts is aangeboden en dat operatief onderstaand vormsel van hard geworden houtlijm uit de maag is verwijderd. Dit vormsel kon uiteraard niet passeren naar de dunne darm en is in de maag achtergebleven met alle gevolgen van dien. De hond maakt het op dit moment uitstekend en is zoals de eigenaar zegt: "weer als nieuw".

 

houtlijm

 

Foto: Maartje Trip