De vraag van 29 maart 2011 luidt:

 

"Ik heb een mechelse herder en die heeft hele scherpe nagels. Het doet gewoon zeer wanneer hij tegen me opspringt. Ik heb één keer een nagel geknipt, maar toen knipte ik gelijk in het leven en zat alles onder het bloed. Wat moet ik nu doen?"


Antwoord van Frank:

"In principe is het niet nodig om bij een gezonde hond de nagels te knippen. De nagels slijten namelijk af bij het lopen op een harde ondergrond (op de stoep bijvoorbeeld). De nagels zullen langzaam afslijten en zonder dat het bloedvat geraakt wordt op de juiste lengte blijven. Wanneer een hond weinig op straat loopt (oude hondjes bijvoorbeeld) of een afwijkende stand van de nagels of ondervoet heeft kunnen er te lange nagels ontstaan die geknipt dienen te worden.

Bij witte nagels is het bloedvat goed te zien; het schemert roze-achtig door in de nagel. Bij zwarte nagels is het bloedvat vaak niet te zien en zul je voorzichtigheidhalve slechts een heel klein puntje van de nagel kunnen knippen. De nagel van de eerste teen (het duimpje) van de voorpoten komt zowiezo niet op de grond en zal dus niet afsluiten. Deze nagel zal daarom vaker geknipt moeten worden.

Kortom; allereerst is het verstandig om uw uitlaatronde aan te passen met meer harde ondergrond. Wanneer u desondanks toch te scherpe, lange nagels ziet bij uw hond, dan kan het vijlen van de scherpe nagelpunt te prefereren zijn boven het  'op de gok'  knippen van de nagels. Mocht het thuis onverhoopt een vechtpartij worden, dan kunnen we uiteraard ook op de praktijk de nagels van uw hond knippen! 

Ik wil als laatste nog even vermelden dat het springgedrag van uw hond, wat vaak onwenselijk aangeleerd gedrag is, ook afgeleerd kan worden."

Nagelschaarnagelschaar