De vraag van 24 mei 2011 luidt:

"Mijn hond is erg wagenziek. Als hij de auto alleen al maar ziet wordt hij al misselijk. Nu hoorde ik dat er een nieuw soort gel is die je in de bek kunt aanbrengen zodat hij minder reisziek wordt. Is zo'n middel verstandig?"

 

Antwoord van Frank:

"Reisziekte of wagenziekte is een aandoening waarbij er tijdens de autorit een verschil ontstaat tussen wat het evenwichtsorgaan van de hond registreert en wat zijn ogen zien. Door dit verschil krijgen de hersenen verkeerde signalen waardoor het braakcentrum geactiveerd wordt: de hond wordt misselijk, wordt onrustig, begint te kwijlen, te kokhalzen en soms te braken. Doordat de hond de auto vrij snel associeert met dit onprettige gevoel kan de aanblik van de auto of het starten ervan al de misselijkheid opwekken.

Vroeger werden deze dieren vaak behandeld met het sedativum acepromazine. Dit verdovende middel heeft een sufmakende werking en werd ook ingezet bij vuurwerkangst en angst voor onweer. Omdat het middel diverse bijwerkingen heeft en niet gegeven mag worden aan dieren met een hart-, long- of nierprobleem én niet aan dieren met epilepsie wordt het vandaag de dag veel minder ingezet. De gel die u bedoeld is ook op basis van acepromazine en kent dus dezelfde problemen. Op dit moment is er een veel veiliger en effectiever middel wat het braakcentrum uitschakelt; Cerenia met als werkzame stof maropitant."


lees meer over reisziekte....