De vraag van 31 mei 2011 luidt:

"Ondanks dat ik een anti-tekenmiddel gebruik bij mijn kat heeft hij dagelijks veel teken. Deze hebben zich vastgebeten en wanneer ik ze verwijder of ze er van zelf afvallen laat dat lelijke wondjes en ontstekingen achter. Wat kan ik nog meer doen?"

Antwoord van Frank:

"De middelen die wij hebben tegen teken bij de kat zijn erg beperkt. Er zijn alleen middelen op de markt met als werkzame stof fipronil en dit middel zorgt er voor dat de teek wél dood gaat, maar het voorkomt niet dat de teek zich vastbijt. Dit betekent dat de schade die optreedt doordat de teek zich vasthecht gewoon optreedt. Er kunnen kleine bultjes ontstaan, maar ook uitgebreide huidontstekingen. Deze secundaire infecties kunnen effectief bestreden worden met antibiotica en ontstekingsremmers. Daarnaast blijft het zinvol om de teken zo snel mogelijk te verwijderen.

Bij de hond hebben we veel meer middelen die teken doden. Deze middelen voorkomen niet dat de teek zich vast hecht, maar zorgen er wel voor dat de teek vrij snel dood gaat. Tegenwoordig zijn er diverse goedwerkende middelen in pipet-vorm en sinds april 2014 ook een tablet die drie maanden werkt."

 

Lees meer over teken bij de kat...