De vraag van 14 juni 2011 luidt:

 

"Wij hebben diverse tamme eenden op ons erf en nu heeft een paartje wilde eenden een nest gemaakt in het geitenhok. Ze hebben ook eieren gelegd en nu zijn wij bang dat we een plaag aan wilde eenden-kuikens krijgen. Wat moeten we doen? Zijn eendeneieren eigenlijk eetbaar? En hoe weet ik of ze bevrucht zijn?"


eendjes 017

 

Antwoord van Frank:

"Wanneer u een nest heeft van de wilde eend en u ziet het paartje erbij zullen de eieren meestal bevrucht zijn. Eenden leggen ongeveer 10 - 12 eieren in evenzovele dagen; iedere dag één ei. Pas na het leggen van het laatste ei zal de eend gaan broeden. Dit heeft als grote voordeel dat de ontwikkeling van de eieren gelijk loopt en de eieren ook op hetzelfde moment na ongeveer 28 dagen uitkomen. Zolang een eend niet broedt, gebeurt er met de eieren niets en zijn ze zondermeer eetbaar. Net als bij de kip overigens; alle kippeneieren die van de boerderij komen lopen grote kans bevrucht te zijn en zijn uiteraard gewoon eetbaar.

 

Eendeneieren zijn wel degelijk eetbaar. Ze zijn een stuk groter dan kippeneieren en smaken anders. Het eiwit is iets lichter en glaziger en daarom hebben veel mensen gevoelsmatig wat meer moeite met het eten van eendeneieren. Eendeneieren worden veel gebruikt bij bijvoorbeeld de bereiding van cake.

Wanneer u geen aangroei van uw eendenbestand wilt kunt u de gelegde eieren weghalen uit het nest. Wanneer u twijfelt of de eend reeds aan het broeden is is het onverstandig de eieren op te eten omdat de ontwikkeling van de kuikens al is begonnen."  

 20150728 115043