De vraag van 18 oktober 2011 luidt:

"Ik heb een friese stabij en die heeft al tijden een natte oorontsteking aan beide oren. Ondanks een oorzalf van de dierenarts blijven de oren problemen geven. Ook heb ik al een chinees kruidenmengsel gebruikt, maar dat hielp ook niet. Wat moet ik nu doen?"


Antwoord van Frank:


"We zien regelmatig honden met oorontstekingen. Belangrijke oorzaken bij het ontstaan hiervan zijn het hebben van hangende oren met veel haar, het frequent zwemmen en het voorkomen van bepaalde allergiën. De oorschelpen sluiten  de gehoorgang te veel af of het oor wordt van binnen vochtig. Bacteriën en soms gisten zien vervolgens kans om te groeien en een oorontsteking te veroorzaken. De dierenarts kan met een oorkijker (otoscoop) diep in het oor kijken om te achterhalen wat er zich in de diepte afspeelt. Zo zijn oormijten en oorontstekingen vrij gemakkelijk in beeld te brengen.

otoscoopotoscoop

 

De meeste oorzalven bevatten een breedspectrum antibioticum en tegenwoordig ook vaak een middel tegen schimmels en gisten. Wanneer de oorzalf de oorontsteking niet of maar tijdelijk verhelpt, is het verstandig om met uw dierenarts een plan van aanpak op te stellen.

Mogelijke oorzaken van recidiverende oorontstekingen zijn;

- de bacterie of gist is ongevoelig voor het gekozen middel
- de oorzalf wordt onvoldoende lang gebruikt
- de onderliggende allergie wordt onvoldoende bestreden
- de gehoorgang raakt zo dichtgewoekerd dat vuil er niet meer uit kan

Afhankelijk van bovenstaande bevindingen kan het raadzaam zijn een oorswab te nemen van het oor om bacteriologisch onderzoek en een antibiogram te laten uitvoeren. Hiermee wordt exact bepaald welke kiem een rol speelt en voor welke middelen deze gevoelig is. Tevens kan het raadzaam zijn om de oren te spoelen."