De vraag van 31 januari 2012 luidt:

"Wij hebben een jonge labrador die op 8 maanden leeftijd is gesteriliseerd. Ondanks de sterilisatie wordt ze echter ieder half jaar loops. De dierenarts heeft vervolgens bij een tweede operatie de hele baarmoeder verwijderd, maar afgezien van de loopsheid die gebleven is, komt er nu ook viezigheid uit de vulva die met prednisolon behandeld wordt. Overigens zonder al te veel resultaat. Wat moet ik nu?"


Antwoord van Frank:

"U benoemt hier eigenlijk twee problemen; het eerste is de teef die ondanks sterilisatie loops blijft en het tweede is de teef die na sterilisatie blijft vloeien.

Probleem 1: Wanneer een teef gesteriliseerd wordt, worden beide eierstokken verwijderd (eigenlijk moeten we dus spreken van castratie: we verwijderen organen) en met het verwijderen van de eierstokken zal de produktie van geslachtshormonen stoppen met als gevolg dat de teef niet meer loops wordt. Wanneer zij dit toch wordt zijn er twee mogelijkheden: of er is eierstokweefsel blijven zitten (de meest voorkomende) óf er bevindt zich in de hond ectopisch eierstokweefsel (weinig voorkomend). Ectopisch eierstokweefsel is eierstokweefsel wat op een andere plaats zit dan waar het hoort. Dit is meestal aangeboren. Het verwijderen van de baarmoeder heeft geen enkele invloed op de loopsheid, tenzij het achtergebleven stuk eierstokweefsel zich toevallig in de baarmoeder bevindt (en dit is zeer onwaarschijnlijk).

De enige juiste aanpak van probleem 1 is het opzoeken van het eierstokweefsel en dit in tweede instantie verwijderen.

Probleem 2: Wanneer de baarmoeder in zijn geheel wordt verwijderd en de teef blijft vloeien kan dit twee oorzaken hebben die af en toe voorkomen. Allereerst komen we de ontsteking van het laatste deel van de geboorteweg tegen, de zgn. vaginitis. Deze honden zijn vaak niet ziek en met een goede kuur antibiotica (en niet met prednisolon) goed te genezen. Ten tweede komt er heel af en toe een abces voor op de baarmoederhals precies op de plaats waar de baarmoeder is afgebonden. Zo'n abces van de baarmoederstomp is lastiger op te lossen en vaak alleen operatief.

In uw geval zou ik zeker op zoek gaan naar het achtergebleven eierstokweefsel door middel van echografie of een proeflaparotomie (in de buik kijken), eventueel bij een specialist. Tevens kan dan onderzoek gedaan worden naar probleem 2."

 

Lees meer over de sterilisatie bij de teef...

Lees meer over de voortplanting van de hond...