De vraag van 6 maart 2012 luidt:

"De afgelopen dagen lees ik steeds meer verontrustende berichten over een nieuw paardenvirus wat veel problemen geeft. Zo zijn er paarden verlamd geraakt en trad er abortus op bij dragende merries. Moet ik mij nu zorgen maken om mijn eigen paard?"

 

Antwoord van Frank:

"De kranten hebben inderdaad vol gestaan met de meest verschrikkelijke verhalen over een nieuw paardenvirus. Ik kan u in ieder geval mededelen dat rhinopneumonie, de ziekte waarom het hier gaat, geen nieuw virus is en ook geen gemuteerde variant van een bekend virus. Het virus heet officieel het equine herpesvirus en komt in heel Nederland voor en geeft ieder jaar meer of minder problemen.

Het equine herpesvirus kent vele stammen waarvan EHV-1 en EHV-4 de belangrijkste zijn. EHV-4 geeft met name bij jonge paarden klachten van de luchtwegen zoals snotneuzen, koorts en oogontstekingen. Het merendeel van de jonge dieren maakt in hun eerste levensjaar één of meerdere keren een infectie door, vaak zonder veel symptomen. EHV-1 geeft naast de problemen van de luchtwegen in enkele gevallen ook abortus bij dragende merries en neurologische klachten (verlammingen). Deze uitingsvormen komen gelukkig veel minder vaak voor maar ook hiervan zien we ieder jaar slachtoffers.

De reden dat de rhinopneumonie nu zoveel aandacht krijgt is vooral het feit dat nu op meerdere plaatsen in Nederland tegelijktijdig de neurologische en abortus-vorm (de meest vervelende) voorkomen.

U hoeft u niet meer zorgen te maken dan normaal, en zelfs wanneer u dragende merries heeft zal de kans op een abortus dit jaar niet groter zijn dan ieder ander jaar, mits uw merrie uiteraard niet in een stal komt waar abortus ten gevolge van EHV-1 is geconstateerd. Op onderstaande linken kunt u veel meer lezen over deze ziekte en ook over de preventie ertegen."

 

 

Lees meer over rhinopneumonie....