De vraag van 20 maart 2012 luidt:

"Ik heb een Sumatraanse blauwe haan die hele dikke poten heeft. Het zijn grote dikke kalk-achtige korsten waardoor hij erg moeilijk loopt en soms zelf omvalt. Wat is dit en kan ik er wat aan doen?"


Antwoord van Frank:


"Het klinkt als de aandoening die we 'kalkpoot' noemen. Kalkpoot wordt veroorzaakt door de mijt Cnemidocoptes mutans, een uitwendige parasiet die zich in graaft tussen de schubben van de onbevederde gedeelten van de poten van pluimvee en andere vogels. Door het graven van de mijten onstaan grijswitte droge korsten die tot flinke verdikkingen kunnen uitgroeien die vaak ontstoken raken en bloeden. De mijten verspreiden zich van dier op dier, via het strooisel en via de zitstokken en ze hebben een voorkeur voor een vochtige omgeving. Buiten de gastheer (de kip) kunnen de mijten slechts enkele weken overleven.


De behandeling van kalkpoot bestaat uit:

1. het verweken van de korsten met groene zeep of biotex

2. het insmeren van de poten met een vettig, olieachtig middel als slaolie, vaseline of uierzalf. Door deze middelen raken de poriën van de mijten verstopt waardoor zij geen lucht meer krijgen en stikken.

of,

3. het insmeren van de aangedane poten met een ivermectine-propyleenglycol-oplossing (1:9). De propyleenglycol verstikt de mijten en de ivermectine (anti-parasitair middel) doodt de mijten.

Omdat het strooisel mijten kan bevatten is het raadzaam om naast de individuele behandeling van de dieren ook het hok goed te reinigen. Wanneer u de mogelijkheid hebt om het hok enkele weken leeg te laten is de kans groot dat er geen levende mijten meer aanwezig zijn."