De vraag van 10 april 2012 luidt:

"Wij hebben een niet-gesteriliseerde Duitse herder-teef van 2.5 jaar die ineens allerlei knuffels in haar mand aan het verzamelen is. Ze vertoont ook ander gedrag, ze piept en ze is erg aanhankelijk. Het lijkt wel of ze een nest aan het maken is, maar ze kan absoluut niet drachtig zijn. Wat kan dit wel zijn?"

Antwoord van Frank:

"Het beeld wat u schetst lijkt op een teef die schijnzwanger is. Schijnzwangerschap of pseudograviditeit is een verschijnsel wat circa 4-8 weken na een loopsheid optreedt en waarbij het lichaam 'denkt' dat het drachtig is. Het hormoon prolactine zorgt er voor dat er allerlei veranderingen optreden zoals:

  • de teef krijgt een dikke buik
  • de melklieren zwellen en geven vaak melk
  • de teef vertoont gedragsveranderingen; heel aanhankelijk of heel snauwerig
  • de teef krijgt nesteldrang; ze kan slepen met allerlei knuffels, pantoffels en kleedjes (surrogaat-puppies)


hondnestjemaken 
nestje maken



Schijnzwangerschap is een natuurlijk verschijnsel wat zijn oorsprong vindt bij de voorouder van onze hond, de wolf. De wolf is een roedeldier waarbij alleen het alpha-teefje, de grote bazin van de roedel, pups krijgt. Om het voortbestaan van de roedel te garanderen is het snel en gezond opgroeien van de pups, en het snel herstellen van de alpha-teef na de dracht en de geboorte van groot belang. De overige teven, die dus zelf geen pups krijgen, worden schijnzwanger en kunnen op die manier de pups van de grote bazin voeden. Ook al leven onze huishonden vaak niet meer in roedel-vorm, de schijnzwangerschap is bij veel teven gebleven.

 Veel teven hebben helemaal geen of nauwelijks last van de schijnzwangerschap. In die gevallen hoeft u als eigenaar dan ook niets te doen. In de regel verdwijnt de schijnzwangerschap na enkele weken. Schijnzwangerschap komt wel na iedere loopsheid terug. Teven die veel last van de schijnzwangerschap hebben kunnen behandeld worden met medicijnen die de werking van het hormoon prolactine tegen gaan. Sommige dieren die hiermee behandeld worden kunnen bijverschijnselen krijgen als sufheid, anorexie en braken. Een definitieve oplossing is het laten steriliseren van de teef."

 

Lees meer over de sterilisatie van de teef....

Lees meer over de voortplanting van de hond....