De vraag van 2 juli 2012 luidt:

"Ik heb begin mei met u gebeld over onze malteser met suikerziekte die op zijn rug een wond heeft die maar niet wilde genezen. U noemde in uw antwoord onder andere de mogelijkheid van de ziekte van Cushing. Ik heb dit laten testen bij mijn dierenarts en onze hond heeft inderdaad de ziekte van Cushing. Hij wordt hier inmiddels al zeker zes weken voor behandeld met Vetoryl®, maar ik zie nog geen enkele verbetering. Wat moet ik nu doen?"

 

Lees de vraag van 8 mei 2012.....

Lees meer over de ziekte van Cushing...

 

Antwoord van Frank:

"De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij de bijnier te veel van het hormoon cortisol maakt. De oorzaak kan een bijniertumor zijn, maar in het merendeel van de gevallen (85%) is er een goedaardige tumor in de hersenen (hypofyse) aanwezig die de (normale) bijnier aanstuurd tot het produceren van hoge concentraties cortisol. Veel voorkomende verschijnselen bij de ziekte van Cushing zijn:

  • veel drinken / veel plassen
  • veel eten
  • slechte huid / kale huid
  • dikke buik maar verder mager

Een veel minder voorkomend symptoom zijn de grote, niet goed genezende wonden wat we 'calcinosis cutis' noemen. Bij 10% van de honden met Cushing treedt ook suikerziekte op. Bij uw hond zijn helaas deze twee laatste problemen aanwezig.

Voorheen werd de ziekte van Cushing behandeld door met een bepaalde stof (Lysodren®) de bijnieren kapot te maken zodat deze volledig stopten met de aanmaak van cortisol. De behandelde dieren konden erg ziek worden van deze behandeling en moesten vervolgens levenslang medicijnen slikken om het nu ontstane tekort aan hormonen aan te vullen.

 

Tegenwoordig gebruiken we het middel Vetoryl® (werkzame stof trilostane) wat de werking van het cortisol blokkeert. Dit middel moet levenslang gegeven worden en de juiste dosering wordt door middel van bloedonderzoek bepaald. Ongeveer 14 dagen na de start van de medicatie Vetoryl® wordt de hond op de praktijk ingespoten met een middel (ACTH-stimulatie test) en wordt bij de hond één uur na deze injectie bloedafgenomen. Uit dit bloed kan worden bepaald of de dosering Vetoryl® voldoende hoog is of bijgesteld moet worden. In uw verhaal kom ik de controle van de dosering niet tegen en ik kan me voorstellen dat de dosering te laag is. In het geval van uw hond moeten we ons echter wel realiseren dat patiënten met zowel suikerziekte als de ziekte van Cushing een slechtere prognose hebben dan dieren met slechts één van deze aandoeningen en dat beide ziekten behandeld dienen te worden. In uw geval zou ik met uw dierenarts een plan van aanpak maken om zowel voor de Cushing als voor de suikerziekte de juiste dosering van de medicatie te bepalen."