De vraag van 10 juli 2012 luidt:

"Wij hebben kalveren waarvan er een aantal zeer veel teken hebben. De dieren lopen in een wei met rondom bos en veel kreupelhout. De kalveren zelf zijn topfit en ik merk helemaal niets aan ze. Moet ik toch iets doen aan de teken?"


Antwoord van Frank:

"Teken zijn bij mens en dier een steeds groter probleem aan het worden. Enerzijds komt dit door de temperatuursstijging waardoor de teken zich steeds beter kunnen handhaven en er zelfs tekensoorten bijkomen die tot voor kort niet voorkwamen, anderzijds komen we steeds vaker in contact met teken door onze vakantie- en recreatie-uitstapjes. Ook is het aantal reeën (als natuurlijk reservoir voor de teek) de laatste eeuw enorm toegenomen. Een flinke tekenbesmetting geeft in de regel niet veel meer klachten dan de irritatie die de teken opleveren, en soms treden er huidontstekingen op. In slechts enkele gevallen zullen er zoveel teken aanwezig zijn dat bloedarmoede optreedt.

 

Lees meer over teken...

Wat wel een probleem zou kunnen zijn is het optreden van ziekten die door de teken worden overgedragen. Bij de mens is natuurlijk de ziekte van Lyme erg berucht, bij de hond zien we Lyme sporadisch en bij runderen geeft de ziekte van Lyme voor zover bekend geen klachten.

Lees meer over de ziekte van Lyme...

Wat wel ieder jaar in Nederland wordt waargenomen is een andere ziekte die door teken wordt overgebracht: babesiose. Babesiose (piroplasmose) wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia divergens en Babesia bovis (rund) en Babesia canis (hond). Het rund besmet zich via een besmette teek die de parasiet in de bloedbaan brengt tijdens een bloedmaaltijd. De parasiet kruipt de rode bloedcellen in breekt deze af.

Besmette koeien krijgen plotseling koorts, worden benauwd, worden bleek, persen op de mest (doordat deze erg dik wordt) en het meest kenmerkende is de roodgekleurde urine. De rode urine ontstaat doordat er afbraakprodukten van de rode bloedcellen in de urine uitgescheiden worden waar ook de allereerste naam van het ziektebeeld op gebaseerd was: roodwaterkoorts.

Besmette dieren kunnen met het middel imizol behandeld worden en preventief kan men bij de hele koppel een anti-tekenmiddel op basis van amitraz gebruiken. Nogmaals, onder Nederlandse omstandigheden zal babesiose zelden een rol van importantie spelen al is het verstandig om wel op te blijven letten. Ook de aanpak van alle teken is daarom niet strikt noodzakelijk, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Texas waar men de runderen routinematig behandeld tegen alle teken ter preventie van de 'Texas Cattle fever' veroorzaakt door Babesia divergens."

 

Lees meer over Babesia canis bij de hond....